21 серпня на подвір’ї Національного музею історії України вперше відбудеться Фестиваль «ЕТНІКА», що збере найкращих майстрів народних художніх промислів з усієї України

Дата: 03.08.2021 08:48
Кількість переглядів: 295

21 серпня на подвір’ї Національного музею історії України вперше відбудеться Фестиваль «ЕТНІКА», що збере найкращих майстрів народних художніх промислів з усієї України.
47 носіїв унікальних традиційних технік представлять свої роботи: автентичні й водночас актуальні для молодих українців.
Захід приурочено до 30-річчя незалежності України.

Фото без опису

«Народні художні промисли — унікальний прояв культури. Залежно від регіону вони різнилися техніками і вражали самобутністю. На жаль, донині в Україні держава не приділяла достатньої уваги їхньому розвитку. Хоча промисли, як ніщо інше, відображають код ідентичності нашої країни. Ми повинні популяризувати їх через медійних амбасадорів, проводити майстер-класи, запускати яскраві колаборації, зберігати традиції та майстрів, шукати шляхи капіталізації промислів. І фестиваль «ЕТНІКА» фактично уособлює цю довгострокову ціль — шлях до збереження нашої спадщини через її розвиток», — прокоментував Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
Автентичність, національна ідентифікація, ручна робота та безумовний талант — саме про це «ЕТНІКА».
Місія фестивалю — розкрити потенціал народних промислів і проілюструвати їхню актуальність для сьогодення. Адже, на відміну від багатьох західних країн, в Україні збереглися носії автентичної культури. Використовуючи оригінальні техніки, вони створюють вироби, актуальні в сучасному контексті: інтер’єрах, дизайні одягу, сервіруванні тощо.  
На «ЕТНІЦІ» у майстрів будуть власні зони, де вони проведуть майстер-класи і ознайомлять гостей зі своєю творчістю. А амбасадорами фестивалю стали 12 медійних персон та інфлюенсері,в, кожен з яких представляє окремий вид промислів — від різьбярства до кераміки та гутництва. Саме тому напередодні події на порталі JetSetter.ua стартував спецпроєкт, де зіркові герої на власні очі переконуються, що українські майстри виготовляють унікальні вироби, які здатні створити конкуренцію на світовій арені. І вже незабаром вони поділяться враженнями на сторінках видання.  
Хто вонизіркові амбасадори «ЕТНІКИ»?
У спецпроєкті беруть участь артисти Саша Заріцька (гурт KAZKA), гурт Go-A Band, Аліна Паш Alina Pash, DZIDZIO, дизайнерки Катя Сільченко Катя Сильченко та Ліля Літковська Litkovskaya, прима-балерина Національної опери України Катерина Кухар Екатерина Кухар, олімпійська призерка Дар’я Білодід Daria Bilodid, телеведучі Катерина Осадча Катя Осадчая і Руслан Сенічкін Руслан Сенічкін та інші лідери думок. А дехто із них уже встиг ознайомитися з творчістю учасників фестивалю.  
«Як дизайнерка я щиро хочу привернути увагу та інтерес до етнічних прикрас. Я часто відстежую і постійно щось знаходжу на Андріївському узвозі, де завжди представлені шедеври ручної роботи. До речі, таким чином я одного разу знайшла жінок, які зараз роблять прикраси ручної роботи за моїми мотивами спеціально для бренду the COAT. Усі знають наші брошки у вигляді ока. Ці талановиті жінки перебувають на пенсії, тож для них це ще й можливість додаткового заробітку», — аргументує свою участь у проєкті Катя Сільченко.
Зі свого боку Катерина Кухар переконана, що «пам’ять про коріння, унікальність нашої культури дають відчуття сили, натхнення у майбутньому». Зокрема, прима пояснила, чому обрала саме гутництво:  «Гутництво в мене асоціюється із силою та водночас крихкістю. І цим нагадує балет. Як у балеті, так і в гутництві, щоб отримати щось ідеальне, унікальне та витончене, треба докласти неймовірних зусиль, знань і сили. Я зараз також, немов скловар, працюю з дітьми у Київському державному фаховому хореографічному коледжі, створюю для майбутнього нашої держави коштовне намисто українського балету».
Загалом на фестивалі буде представлено 12 народних художніх промислів. Також на гостей чекає зона кейсів «сучасної інтеграції традиційних ремесел у роботах дизайнерів» та корнери локальних крафтових виробництв (сироваріння та виноробства).
Вхід для всіх охочих вільний.
Організаторами стали Міністерство культури та інформаційної політики України, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти за підтримки проєкту Made in Ukraine та Офісу з розвитку креативних індустрій під світським патронатом порталу JetSetter.ua.

Міністерство культури та інформаційної політики України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень