Бельгія передала Україні науково-дослідне судно «Бельгіка» для проведення екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів

Дата: 14.09.2021 09:42
Кількість переглядів: 170

13 вересня 2021 року Україна отримала від Бельгії легендарне науково-дослідне судно «Бельгіка». Цілком функціональне судно Уряд Бельгії передав Українському науковому центру екології моря Міндовкілля.

Фото без опису

Це дозволить Україні відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, допоможе успішно впроваджувати Директиви ЄС щодо морського довкілля. Більше того, заплановані спільні українсько-бельгійські наукові дослідження як в Чорному, так і Північному морях.

Роман Абрамовський: "Ми дуже вдячні Королівству Бельгія за такий важливий для України подарунок - науково-дослідне судно "Бельгіка". Вже цього року на ньому ми плануємо відновити наукові дослідження у Чорному, а згодом і в Азовському морях. Сподіваємося це робити спільно з нашими бельгійськими колегами. Адже це сприятиме не лише впровадженню Україною Рамкової директиви ЄС про морську стратегію, яка є частиною Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а і відновленню Чорного та Азовського морів".

Thomas Dermine: «Корабель дослідив майже 1 млн. км моря та провів понад тисячу наукових кампаній, що удосконалили знання бельгійців про моря. Цей корабель, який є плавучою лабораторією, був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років. Бельгія з сумом прощається зі своїм науково-дослідним кораблем «Бельгіка». Однак я дуже радий, що судно отримає друге життя завдяки нашій співпраці з Українським науково-дослідним центром екології моря».

Далі судно розпочне свій шлях з порту Зебрюгге, Бельгія до нової домівки – Одеси, Україна. На шляху в 8,600 км науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику.

А також виділять ДНК з довкілля, аби оцінити біорізноманіття та аналіз поширення генів стійкості до антибіотиків у морських мікроорганізмів.

Цю амбітну наукову програму під назвою «Моніторинг трьох європейських морів» - Північного, Середземного та Чорного морів, та трансфер судна організовує і фінансує проєкт ЄС – ПРООН «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS) за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС та Український науковий центр екології моря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень