Відбулася робоча зустріч з Віце-президенткою Світового банку по регіону Європи та Центральної Азії Анною Б'єрде щодо питань ринку землі та підтримки вітчизняних агровиробників

Дата: 15.09.2021 15:03
Кількість переглядів: 181

14 вересня у с. Шпитьки Дмитрівської громади Голова Бучанської райдержадміністрації Микола Ляшенко  взяв участь у робочій зустрічі з Віце-президенткою Світового банку по регіону Європи та Центральної Азії Анною Б'єрде,  регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи Арупом Банерджі, лідером програм з інфраструктури та сталого розвитку Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Бахером Ель-Хіфнаві.

Фото без опису

З української сторони у зустрічі брали участь голова Бучанської районної державної адміністрації Микола Ляшенко, голова Дмитрівської ОТГ Тарас Дідич, голова Немішаївської ОТГ Петро Перевозник, радник Міністра аграрної політики та продовольства України Сергій Замідра, перший заступник голови Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко, директор равликової ферми «Jeffe» Юрій Гумен, директор ферми самообслуговування «Аркуш UA», директор ТОВ «Органік Експерт» Юлія Ворощук, приватний підприємець Мирослава Лінська, директор ПСП «АМАРАНТ АГРО» Римарчук Микола, директор СТОВ «Агроленд»  Ерікян Давід,  старости Дмитрівської громади, представники громадських організацій, а також фермери Бучанського району.

Пані Анна Б'єрде поінформувала, що Світовий банк має різні проєкти в Україні. Зокрема, в освітній, медичній, енергетичних галузях економіки. Під час візиту було підписано дві кредитні угоди для реалізації нещодавно затверджених проєктів: Проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» у розмірі 200 мільйонів доларів США та Проєкту «Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» на суму 212 мільйонів доларів.

Віце-президентка Світового банку привітала земельну реформу і назвала відкриття ринку землі проривом для української економіки, а також  зазначила, що це історична віха, яка має великий потенціал для покращення добробуту як фермерів, так і всіх українців.

Фото без опису

Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі наголосив, що місія Світового банку в Україні, в першу чергу, полягає в допомозі фермерам, людям, які працюють на землі і є серцевиної економіки країни. Звичайно, світовий банк має бажання допомогти Уряду України посилити і покращити ситуацію із сільським господарством по різним напрямках, але все починається із земельних питань. Тому для позитивного результату відкриття ринку землі необхідно здійснити три першочергові кроки:

- забезпечити швидке надання кредитів малим та середнім фермерам (якомога швидше прийняти закон, яким створюється Фонд часткового гарантування кредитів); 

- створити прозору систему моніторингу для публічного звітування у режимі реального часу про кількість, обсяг та ціни земельних операцій;

- забезпечити повну сумісність даних між реєстрацією земельної ділянки і земельним кадастром (щоб блокувати шахрайські операції). 

Крім того, Аруп Банерджі наголосив, що Світовий банк має намір стимулювати розвиток сільськогосподарського напряму, щоб він реалізовувався у повній мірі, а саме: створити сільськогосподарський ринок для ведення господарства (техніка, насіння, добрива тощо); маркетинг для збуту продукції по найпривабливішим цінам; зрощування тих територій, де локалізується господарство.

Фото без опису

Під час спілкування з фермерами піднімалися питання передачі земель громадам, відкриття ринку землі, доступ до державної підтримки та банківських кредитів для фермерів.

У свою чергу, Голова Бучанської райдержадміністрації Микола Ляшенко подякував Світовому банку за підтримку України в реалізації земельної реформи та зазначив, що для підтримки ринкової економіки нам потрібні фахові зміни до законодавчих актів із конкурентними правилами гри на умовах, що сприятимуть розвитку сільських територій, і висловив запевнення, що цей «круглий стіл» надасть поштовху для напрацювань для внесення таких змін до нормативно-правових документів стосовно земельних питань.

Також Микола Ляшенко наголосив, що одним із інструментів, який забезпечить кваліфікований супровід та допомогу у підтримці малих і середніх фермерів та землевласників, може бути сектор радників з питань агропромислового комплексу та земельної реформи при районних державних адміністраціях, які надаватимуть неупереджених порад та доступ до правової системи власникам земельних ділянок та фермерам.  Для цього потрібне спеціальне навчання фахівців, які будуть надавати відповідну допомогу.

На завершення зустрічі, Анна Б'єрде подякувала учасників зустрічі за їх час та наголосила, що потрібно збільшувати  доступ до обміну інформацією, нарощувати динаміку на ринку, щоб були покупці, які готові купувати, і продавці, які готові продавати, створювати послуги навколо сільськогосподарської діяльності, консультативні послуги для фермерів.  Пані віце-президентка висловила надію на подальшу плідну співпрацю для подолання викликів, які стають перед фермерами та подальшого розвитку малих і середніх фермерських господарств в Україні.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень