У Білогородській громаді відбудеться бізнес-тренінг для жінок

Дата: 15.09.2021 15:17
Кількість переглядів: 653

Розвиток громадянського суспільства, створення сприятливого клімату для бізнесу, підтримка жінок-підприємниць – серед пріоритетів роботи Білогородської сільської ради. Найбільш ефективною ця робота є в партнерстві з організаціями, що мають досвід у реалізації таких проєктів.

Навесні цього року Білогородська сільська рада почала працювати з громадською організацією «East European Cooperation» (ЕЕС, Литовська Республіка). Партнери запропонували проєкт «Економічно незалежні жінки створюють рівноцінні гендерні стосунки в громадах».

Ключова подія – проведення бізнес-тренінгу для жінок «Як стати самодостатньою підприємницею і зберегти життєвий баланс» у комбінованому форматі – Open Space, робота з коучем, прокачування навичок із просування бізнесу та сесія з психологинею, спрямована на надання практичних настанов, як вийти із залежних та насильницьких стосунків або не потрапити до них.

Водночас до тренінгу планується залучити представниць вразливих груп – ВПО зі Сходу та  представниць кримськотатарські общини, що мешкають у Білогородській та сусідніх громадах.

Кінцева ж мета проєкту – заснування жіночого бізнес-клубу Білогородської громади, який буде працювати на засадах коворкінгу з метою:

  • розвитку спільних бізнес та соціальних проєктів,
  • створення навчальних платформ,
  • обміну позитивним досвідом між жінками та жіночими організаціями, діяльність яких спрямована на залучення жінок до ринку праці,
  • надання підтримки жіночому підприємництву,
  • досягнення гарантій рівних можливостей та рівної оплати праці чоловіків та жінок,
  • сприяння балансу між особистим та професійним життям.

«На сьогодні ми відчуваємо потребу в підтримці жінок громади та наданні їм практичних інструментів, які дадуть змогу відчути себе більш впевнено, незалежно фінансово та соціально.

На території громади згодом почне працювати спеціалізована служба «Притулок для осіб, які постраждали від насильства “Довіра”» та мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Проведення такого тренінгу є нагальним та актуальним для мешканок нашої громади. Так ми даємо чіткий сигнал жінкам, що бачимо, чуємо їх та готові підтримувати, зокрема через проведення практичних навчань і сприяння роботі жіночого клубу», – зазначив Білогородський сільський голова Антон Овсієнко.

Про тренінг

Навчально-практичний тренінг для жінок відбудеться 22-25 вересня на території громади. На конкурсній основі будуть запрошені 25 учасниць – місцевих мешканок, жінок-ВПО зі Сходу та Криму, які зацікавленні у створенні та розвитку власної справи.

Провідні акценти тренінгу – підприємництво, підвищення соціальної активності та зміцнення психологічної стійкості, що є актуальним в умовах пандемії 2020-2021 років. Трендом карантину стали втрата роботи, насамперед, серед жінок, перехід на віддалену форму праці або самозайнятість.

Негативним наслідком є збільшення кількості вразливих груп жінок, які, зокрема потрапили до залежних та насильницьких стосунків.

«Навчання буде спрямовано на сприяння підприємницькій діяльності та стимулювання самозайнятості та надаватиме спеціальні знання про те, як започаткувати та розвивати власну справу або стати успішною фрилансеркою, де шукати підтримки для бізнес-проєктів.

Важливою складовою стане сесія з психологинею Мартою Чумало, яка з 1998 року працює як фахівець та експертка з питань гендерної рівності, проводить тренінги з питань подолання гендерної дискримінації, домашнього насильства, торгівлі людьми тощо», – акцентувала директорка ГО ЕЕС Беатріче Белявців.

До команди сільської ради приєдналася авторка та викладачка тренінгу, колишня керівниця проєктів ЕЕС в Україні Наталія Казьоннова, яка запропонувала проведення заходу в Білогородській громаді.

«З перших днів роботи в новоствореній громаді я відчула, що ми маємо потужну жіночу енергію, оскільки серед активу багато дієвих та прогресивних пані, та водночас глибоку потребу в підтримці жіночого руху.

Є ті, хто самі готові допомагати та підтримувати, є ті, хто має відчути тверду землю під ногами, а ще – мати коло соратниць. Щиро вітаю тренінг, який розробила в темному та важкому 2015 році, в Білогородській громаді.

Переконана, що після чотирьох днів із командою тренерів жінки громади відчують WOW-ефект набуття сил та зміцнення впевненості в собі, як це відбулося з майже 100 учасницями попередніх навчань», – сказала Наталія Казьоннова, яка нині обіймає посаду начальниці відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю Білогородської сільської ради.

Розширення географії та аудиторії тренінгу є важливим для ГО «East European Cooperation». Це відповідає провідним засадам діяльності організації – створення нових соціально-економічних стосунків в громадах за європейськими стандартами.

«Ми залишаємося вірними своїй філософії – впровадження засад розбудови соціальних зв’язків, як це прийнято та працює в Європі. За сім років роботи напрацювали чималий досвід та радо вітаємо серед партнерів Білогородську територіальну громаду.

Тут жінкам важливо суміщати роботу, догляд та виховання дітей, побут у межах населеного пункту, де вони мешкають, без щоденних поїздок до столиці та назад.

Сподіваємося, що навчання надасть необхідні практичні знання та навички, корисні в повсякденному житті та сприятиме створенню міцного жіночого осередку», – резюмувала директорка ЕЕС Беатріче Белявців.

Проєкт передбачає проведення інформаційної кампанії та побудову позитивного іміджу соціально активної жінки в регіональному публічному просторі.

На сьогодні це є актуальним для територіальних громад, утворених під час реформи децентралізації в Україні. Саме зараз тут формуються нові соціальні та ділові зв’язки, а також є важливим створення спільного публічного простору для жінок.

Проєкт «Економічно незалежні жінки створюють рівноцінні гендерні стосунки в громадах» виконує ГО «East European Cooperation» (Литовська Республіка) у партнерстві з Білогородською сільською територіальною громадою (Київська обл.). Проєкт фінансується Посольством Литовської Республіки в Україні в рамках «Програми Співробітництва з Метою Розвитку та Сприяння Демократії».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень