28 жовтня - День визволення України від нацистських загарбників

Дата: 28.10.2021 13:42
Кількість переглядів: 254

Сьогодні, 28 жовтня, Україна відзначає важливу дату у своїй історії — День визволення від нацистських загарбників, національне свято, пов'язане з вигнанням військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Фото без опису

Цю дату було обрано не випадково. Вважається, що саме цього дня в 1944 році з території України було вигнано останнього солдата нацистського рейху.
28 жовтня було проголошено Днем визволення України від фашистських загарбників згідно Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні.
Як визволяли Україну від німецьких загарбників
У роки Другої світової війни Україна опинилася в епіцентрі жорстоких битв. Впродовж 1941–1944 років на території України відбулися битви за визволення Європи від фашизму. Від Дніпровського Правобережжя до Відня, Праги та через Берлін проліг бойовий щлях фронтів, які увійшли в історію Другої світової війни як чотири Українських фронти. Українці пліч-о-пліч із союзниками звільняли Європу від нацизму.
У лавах Червоної Армії воювало понад 6 млн. українців. Сотні тисяч українців боролись із нацизмом у Русі Опору, у партизанських загонах та підпіллі.
Перші населені пункти України на східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року. Остаточне визволення українських земель почалося у ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, кульмінацією якої стало визволення Києва від гітлерівських військ. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород. 28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на сучасний кордон Української Держави. Під час Другої світової війни бойовими нагородами було нагороджено понад 2,5 млн. українських воїнів.
За історичними даними, у ході воєнних дій на території України під час Другої світової війни загинуло близько трьох мільйонів радянських солдатів і офіцерів і майже 1,4 млн. військовополонених. На окупованій території України загинули близько 3,9 млн. осіб - кожен шостий мешканець. Понад 2 млн. українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Повністю або частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тис. сіл, близько 10 млн. людей залишилися без даху над головою, знищено понад 16 тис. промислових підприємств.

За інтернет-матеріалами


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень