Україна приєдналася до Декларації про збереження та відновлення лісів

Дата: 04.11.2021 13:43
Кількість переглядів: 338

У залі пленарних засідань у Глазго, наповненому звуками природи - щебетанням птахів та шелестом листя, 110 країн, на частку яких припадає 85 % лісів планети, підписали Декларацію СОР26. Вони взяли на себе зобов'язання до 2030 року зупинити процес втрати лісового покриву та розпочати його відновлення.

Фото без опису

Про що йдеться у декларації?

У Декларації йде мова не про припинення вирубок лісу під час ведення лісового господарства, а про зупинення практик знеліснення - "deforestation". Глави держав і урядів, які підписали Декларацію, пообіцяли поміняти свої політики і спрямувати їх на відновлення лісів.

У тексті йдеться і про збереження та відновлення інших природних екосистем суші, зміну практик землекористування, запровадження для цього нових фінансових механізмів.

Важливо, що документ включає фінансові зобов'язання учасників кліматичного саміту. Адже за останнє десятиліття на деструктивні методи землекористування витрачалося у 40 разів більше коштів, ніж на охорону та відновлення земельних угідь та перехід до стійких методів ведення сільського господарства.

Україна у контексті Декларації про користування лісами та землею, яку ініціювала Велика Британія, заявляє про готовність збільшувати площу лісів в Україні.

Сьогодні лісовий фонд України налічує понад 10 мільйонів гектарів. Це 15,9 % території держави.

У рамках оновленого Національно визначеного внеску до Паризької угоди ми поставили за мету збільшити частку заліснених територій. Для цього та у рамках виконання програми Президента України започаткували проєкт «Зелена країна» – ініціативу із заліснення, мета якої висадити 1 мільярд нових дерев. Вже за 10 років площа лісів в Україні зросте на 1 мільйон гектарів.

В Україні наразі до другого читання готується законопроєкт № 5650. Він запровадить:

- збереження самосійних лісів;

- запровадження нових фінансових механізмів для консервації земель та лісорозведення;

- ускладнення розорювання пасовищ та сіножатей.

Також тривають роботи над законопроєктом про вуглецеві сертифікати - згідно нього інвестор, який купив ділянку ріллі і виростив на ній ліс або купив ділянку самосійних лісів, зможе отримати сертифікат підтвердження обсягу поглинання вуглецю цією ділянкою та використовувати його для торгівлі на міжнародних вуглецевих ринках.

Жодна країна у світі не може залишатись осторонь від питань захисту довкілля. Поточне десятиліття – вирішальний період, коли ще можливі достатньо серйозні кроки, аби помітно зменшити деструктивний вплив людства на планету.

https://www.facebook.com/EnvironmentalofUkraine


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень