«Медіація як соціальна послуга. Основні поняття. Принципи дії» - онлайн-тенінг для працівників служб у справах дітей та сім'ї

Дата: 05.11.2021 09:44
Кількість переглядів: 2467

Працівники служби у справах дітей та сім’ї Бучанської районної державної адміністрації 04 листопада взяли участь в онлайн – тренінгу «Медіація як соціальна послуга. Основні поняття. Принципи дії».

Фото без опису

Конфлікти існують на всіх рівнях соціальної взаємодії в тому числі і в міжособистісних стосунках. На сьогодні суспільство знаходиться в кризовому стані: війна на сході, пандемія, постійне підвищення тарифів, що сприяє конфліктизації. Конфлікти в суспільстві є групові, між особою та групою, між особами. Тому є потреба в оптимальних способах та засобах деконфліктизації суспільства, з урахуванням мінімізації витрат матеріальних та нематеріальних ресурсів. Не оминає конфліктизація  і сім’ю, сімейні правовідносини,  що в свою чергу впливає на суспільство. Одним із способів що застосовується при вирішенні сімейних конфліктів в Україні є медіація, яка можлива при низькому та середньому рівні конфліктності.

Медіація - комплекс заходів, під час яких медіатор допомагає людям вирішити конфлікт і дійти згоди. З людьми, які звернулись за послугою, працює фахівець із соціальної роботи або соціальний працівник, який пройшов додаткове навчання, психолог, фахівець із медіації. Втім, соціальною послугою не можна скористатися, якщо сталося правопорушення або злочин, випадок насильства у сім’ї, торгівля людьми, жорстоке поводження з дітьми.

Для кого ця послуга?

Для дорослих або дітей, які внаслідок суперечки або конфлікту не можуть знайти спільного рішення та потребують допомоги.

Що роблять фахівці послуги?

  • отримавши інформацію про випадок, встановлюють зв’язок між сторонами конфлікту, аналізують ситуацію – і домовляються про індивідуальну зустріч;
  • допомагають врегулювати конфлікт або спір: встановлюють його причини, опрацьовують шляхи та умови розв’язання;
  • налагоджують комунікацію між сторонами конфлікту, дають можливість людям пояснити одне одному своє бачення конфлікту, визначити шляхи розв’язання, аналізують і коригують варіанти рішень;
  • домовляються, за потреби вирішують, як відшкодовувати спричинені незручності. Таких зустрічей може бути від 1 до 12, тривалістю до 3 годин кожна. За потреби кількість і тривалість зустрічей можна збільшувати. Припинити працювати з фахівцями можна, якщо згодні всі сторони конфлікту.

В Україні на сьогодні відсутнє правове регулювання інституту медіації. Можна сказати, що медіація в України є повністю добровільною, позасудовою процедурою, та не може бути проведена примусово на підставі закону чи рішення суду. Не встановлено механізмів взаємодії суду та медіаторів, не існує санкцій за відмову від процедури.

За останні три роки в Україні досить стрімко стала розвиватись сімейна медіація, як базова соціальна послуга. Зазначене стало можливим і у зв’язку з прийняттям в новій редакції Закону України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 № 2671-VIIIЮ. Згідно п.10 ч.6 ст.16 зазначеного Закону посередництво (медіація) є базовою соціальною послугою.

Зміст, обсяги, умови та порядок надання соціальної медіації, показники її якості для суб’єктів різних форм власності та господарювання, які надають таку послугу визначені Державним стандартом соціальної послуги посередництва (медіації), затвердженому Наказом Міністерства соціальної політики України від 17.08.2016 № 892.

Ця базова послуга надається за місцем проживання сім’ї, дитини або особи. За розвиток послуги на певній території відповідає громада та отримати її можна у Центрі соціальних служб, Центрі надання послуг або у фахівця із соціальної роботи. Ці установи забезпечують надання особам/сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, послуги посередництва (медіації) (Наприклад: спори між опікунами, між батьками та дітьми), а Служби у справах дітей беруть участь у вирішенні спорів між батьками з усіх питань, що стосуються дітей. (Наприклад: способи участі батьків у вихованні та утриманні дітей, визначення місця проживання дитини, розусиновлення, позбавлення батьківських прав, надання дозволу на виїзд за кордон дитини з одним з батьків).

Спікерами заходу виступили Вікторія Ейдеміллєр – психотерапевт, сімейний медіатор та Ольга Тютюн – медіатор та тренер Українського центру медіації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень