Голова райдержадміністрації Микола Ляшенко привітав працівників соціальної сфери району з професійним святом

Дата: 08.11.2021 13:25
Кількість переглядів: 466

У першу неділю листопада традиційно відзначається День працівника соціальної сфери, внесений у календар професійних свят указом Президента України в 1999 році.

Фото без опису

Соціальний працівник - професія, пов’язана з багатьма стереотипами. Про неї чомусь не прийнято багато писати. До неї немає такого ж трепетного ставлення як до вчителів чи медиків, але сьогодні хочеться привідкрити завісу і описати,  що таке соціальна робота і хто вони, соціальні працівники?

Соціальна робота - визнана в усьому світі назва спеціальності, основою якої є прояв гуманного ставлення людини до людини. Вона відрізняється від філантропії, благодійництва та подібних різновидів діяльності своїм напрямком не тільки на допомогу у розв'язанні проблем особистості чи соціальної групи, але й на розвиток у них техніки подолання труднощів і вироблення навичок самодопомоги. Кожному соціальному працівнику треба пам'ятати старе прислів'я: «Дай людині рибу, і вона буде ситою цілий день. Навчи людину ловити рибу - і вона буде ситою ціле життя». Звісно ж це прислів'я не просто про риболовлю, це метафора, яка говорить, що потрібно навчити людину саму створювати нові можливості, вміння, а не обмежуватись роздачою готового.

Фото без опису

Соціальна робота є складовим процесом, а соціальний працівник мусить володіти фаховими знаннями з психології, соціології, психіатрії, знати законодавство, правові аспекти соціального захисту, теорії та методи соціальної роботи, наявні ресурси та методи їх використання; уміти спілкуватися та надавати інформацію, оцінювати потреби та представляти інтереси людини, підвищувати її можливості та сприяти розвиткові, створювати “мережу допомоги” та керувати процесом допомоги.

Людина втратила здоров’я, залишилася одна, без рідних і близьких, є проблеми з працевлаштуванням, із забезпеченням засобами та послугами реабілітації. У непростих життєвих ситуаціях саме працівники соціальної сфери стають опорою та надають підтримку всім нужденним.

По своїй суті, соціальний працівник - це людина, яка рятує життя і вчить життю одночасно. «Янголи-охоронці», які приходять у найважчі моменти життя. Вони пам’ятають імена і навіть дати народження своїх підопічних. Часом їм доводиться протистояти серйозним викликам, але вони не втрачають любові і оптимізму, готові ділитися своїм часом чи вночі надиктувати клієнтці рецепт борщу. 

Фото без опису

Соціальними працівниками не стають, а народжуються, бо тут треба вміти слухати, мати добре серце і велике бажання допомогти людині.  

І ця праця недаремна, адже багато людей вдячні за допомогу і у своїх зверненнях на урядову «гарячу лінію» висловлюють вдячність соціальним працівникам, соціальним робітникам та керівникам районних та територіальних центрів соціального обслуговування за уважність, людяність, доброзичливість, чуйність, співчуття і допомогу у скрутних ситуаціях.

І в цю неділю листопада з працівники соціальної сфери Бучанського району отримали вітання від голови Бучанської районної державної адміністрації Миколи Ляшенка, в якому він зазначив, що прагнення допомогти кожному в непростих життєвих ситуаціях є характерною професійною рисою людей, які працюють у соціальній сфері. Він подякував працівникам управління соціального захисту населення райдержадміністрації, територіального центру соціального обслуговування, управління пенсійного фонду України, центру зайнятості населення, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службі у справах дітей та соціальним фондам за роботу. Побажав присутнім міцного здоров’я, успіхів та здобутків у їх нелегкій справі.

Кращих соціальних працівників було нагороджено грамотами за сумлінне виконання службових обов’язків та з нагоди професійного свята Дня працівника соціальної сфери.

Більше про діяльність Управління соціального захисту населення Бучанського району можна дізнатися за посиланням: https://www.facebook.com/%D0%A3%D0%A1%D0%97%D0%9D-%D0%91%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D0%A0%D0%94%D0%90-257994317965640


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень