Президентський університет – це точка перезавантаження в системі вищої освіти країни, – Сергій Шкарлет

Дата: 15.11.2021 16:11
Кількість переглядів: 219

В онлайн-виданні Lb.ua вийшло інтерв’ю Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо Президентського університету. В інтерв’ю йдеться про мету створення закладу освіти, законопроєкт, який розробляється спеціально для реалізації системи університетської автономії, фінансування будівництва та інвестування проєкту.

Фото без опису

«Президентський університет – це точка перезавантаження в системі вищої освіти, яка дасть можливість викладачам і студентам формувати власну освітню траєкторію, користуватися дуальною формою освіти, приділяти увагу комерціалізації наукових досліджень і спроможності заробляти роялті власним інтелектом», – розповів Сергій Шкарлет під час інтерв’ю виданню.

Щоб сформувати цю точку перезавантаження вищої освіти, наразі триває робота над створенням окремого законопроєкту. Документ дозволить у повному обсязі реалізувати систему університетської автономії, академічну мобільність, адже законодавче поле, яке існує сьогодні в системі вищої освіти, не дає можливості в повній мірі реалізувати всі напрями розвитку, притаманні, зокрема, Гарварду або Оксфорду.

Новий законопроєкт, серед іншого, затвердить особливу організаційно-правову форму діяльності Президентського університету, яка передбачає широкі можливості закладу розпоряджатися бюджетними коштами і більше залучати гранти, гроші благодійників, роботодавців, донорів.

Університет Президента  – це глобальний новий проєкт, який працюватиме на основі кращих світових практик.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України про план заходів з реалізації концепції проєкту «Президентський університет», старт навчання в університеті відбудеться 1 жовтня 2023 року. До цього часу вже буде сформовано освітньо-наукові напрями, визначено викладачів та здано в експлуатацію першу чергу будівництва, до якої входять навчально-лабораторний корпус і апарт-готель для студентів.

Усі будівлі університету, за планом, буде введено в експлуатацію до 2025 року включно. Під будівництво університету відведено 16 гектарів на території Національного комплексу «Експоцентр України» в Києві.

Кошторисна вартість будівництва становить, за оцінками архітекторів, 4,6 мільярда гривень. Однак, окрім бюджетних коштів, на ці потреби будуть залучені кошти українських та закордонних інвесторів і меценатів.

«Ми держава молода, у нас амбітний Президент, який ставить завдання вивести країну на зовсім інші перспективи. У нас, напевно, вперше за 30 років незалежності протягом останніх двох років відбуваються такі масштабні перетворення», – підсумував Сергій Шкарлет.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України з нагоди річниці закладу відвідав Національний університет «Острозька академія», де проходить міжнародний форум «445 років вищої освіти в Україні».

https://mon.gov.ua/ua/news/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень