КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЮ БОРОДЯНЩИНИ - П’ЯТЬ РОКІВ!

Дата: 22.11.2021 10:55
Кількість переглядів: 465

20 листопада 2021 року Краєзнавчому музею Бородянщини виповнилося п’ять років з дня його відкриття. У створенні Музею активну участь взяли керівництво Бородянських районної ради, Бучанської районної державної адміністрації, селищних та сільських рад, меценати Бородянщини, жителі Бородянщини всіх вікових категорій.

Фото без опису

Сьогодні експозиція Музею налічує близько трьох тисяч експонатів. Лейтмотивом його створення є слова пісні Ольги Угнівенко «У ріднім краю, а чи то на чужині, шляхи прикрашайте ділами своїми…».

Історична спадщина розгортається перед відвідувачами на стендах в хронологічному порядку. Цікаві постаті Бородянщини представлені фото документами, інформацією та цінними предметами. Поряд з екскурсійним ознайомленням глядач може простежити історію розвитку ремесел краю, яка подана через старовинні речі, вироби, одяг. Окремі експонати датуються XIIXVIII ст.

Фото без опису

В розділах «Фото погляд у минуле», «Альбом пам’яті» та ін. зібрані фотографії, які засвідчують форми праці та дозвілля наших земляків в недалекому минулому.

Започаткований Музеєм Цикл заходів «Люби і знай свій рідний край!» та спілкування з місцевими жителями, які зберегли речові надбання своїх родин, допомогло поповнити експозицію старовинними речами. На сьогодні колекція костюмів складає 12 комплектів і 8 виробів старовинного одягу, понад 20 старовинних вишитих рушників, понад 15 речей з домотканого полотна, близько 40 ужиткових предметів.

Фото без опису

Понад 100 знакових постатей представлено в Музеї, з яких понад 50 - заслужені працівники різних галузей господарства, визнані державою в різні роки. Зібрані інформаційні матеріали і фото про їх життя та внесок, зроблений у розвиток Бородянщини. Ілюстрованими сторінками подано матеріал про знаних людей минувшини, які побували на території району в різні історичні періоди. Через призму досягнень відомих земляків проілюстровано роботу промислових та сільськогосподарських підприємств, літературну та культурну спадщину, релігійні громади краю.

 

Зала «творча майстерня» представляє 15 майстрів сучасної Бородянщини, які творять та прикрашають сьогодення нашого краю – це художники, вишивальниці, писанкарки, різьбярі та ін. Родзинкою експозиції стала колекція ляльок діорама «Весілля», яка в 2020 році поставила Рекорд України.

Фото без опису

Незважаючи на довготривалі обмежувальні періоди останніх років, за п‘ять років Музеєм проведено близько 550 екскурсій, які відвідало понад 6500 осіб, в т.ч. гості з 5 зарубіжних країн. При всебічній підтримці Бородянської районної, Бородянської селищної ради, селищних і сільських рад району, відділів культури та освіти Бучанської райдержадміністрації, меценатів району Музеєм організовано та проведено близько 30 масових заходів (концертні програми, конкурси, зустрічі, майстер-класи, виставки тощо) від багатолюдних «Люби і знай свій рідний край!» до камерних зустрічей з цікавими людьми Бородянщини та України.

 

Особливою формою сучасної роботи стали онлайн-зустрічі та сторінка в соціальних мережах. Тільки в поточному році ця форма роботи охопила понад 320 тисяч відвідувачів зазначених сторінок. Працівниками Музею створено 57 відео фільмів, які розміщені на youtube каналі. В них розповідається про цікавих людей району, події, експонати та проведені заходи.

 

Це далеко не повний перелік напрямків роботи Краєзнавчого музею Бородянщини. Бородянська історична спадщина надзвичайно цікава та багатогранна. Працівниками Музею проводиться велика пошукова робота, у т.ч. через спілкування з місцевими старожилами.

 

Адміністрація Музею запрошує всіх, у кого є цікаві матеріали (інформація, фото, предмети, статті тощо) про минули часи Бородянщини, долучити їх до експозицій.

 

Більше про Краєзнавчий музей Бородянщини та його експозицію можна дізнатися, відвідавши його за адресою: смт. Бородянка, вул. Паркова, 1А, або на сторінці ФБ https://www.facebook.com/krayeznavmuzeyborodyanshini.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень