Єдиний та головний в країні Картографічний центр Збройних Сил України

Дата: 02.12.2021 15:04
Кількість переглядів: 1633

В Командуванні Сил підтримки Збройних Сил України є спеціалізована військова частина - Картографічний центр Збройних Сил України, яка 1 грудня 2021 року святкувала свою  22  річницю зі дня їх створення.

Фото без опису

З цієї нагоди Голова Бучанської райдержадміністрації Микола Ляшенко взяв участь в урочистостях та нагородженні військовослужбовців особового складу.

Це єдиний та головний в Україні Картографічний центр Збройних Сил України.

Одним із головних завдань центру є забезпечення структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України та органів військового управління картографічною та довідковою інформацією.

Для прикладу, впроваджено загальносвітові стандарти виготовлення топографічних карт на базі програмного забезпечення Arc GIS; створено повний цикл створення, оновлення, підготовки до видання та друку топографічних карт різних масштабів; створено цифрову основу на весь масштабний ряд території України та окремих зарубіжних держав; створено геоінформаційний портал топографічної служби ЗС України тощо.

 

Історія створення Картографічного центру ТС ЗС України повною мірою пов’язана з історією розвитку нового виду озброєння - безпілотних польотних засобів. За час існування та розвитку військова частина неодноразово міняла назву, але не призначення.

 

Відповідно до Директиви Міністра оборони України від 14 липня 1999 року №Д-115/1/0260 29 картографічний інформаційний центр 1 грудня 1999 року перейменовано у Картографічний центр.

 

За свою коротку історію Центру довелося подолати низку серйозних випробувань, наслідки яких іноді було важко передбачити. Неодноразово поставало питання про подальше існування центру та в результаті обговорень та дебатів, здоровий глузд переміг, і колектив Картографічного центру без будь-яких скорочень увійшов до складу Української армії.

 

За роки історії розвитку Картографічного центру найтяжчими були 1992-1993 роки, коли почалося масове звільнення офіцерських кадрів та працівників. Але все ж завдяки наполегливій праці колективу і підтримки керівництва Топографічного управління ГШ ЗС України відновили виробництво цифрових карт та впровадили нові технології, які не поступались світовим аналогам. Серед глобальних досягнень Картографічного центру є засвоєння фахівцями основних програмних продуктів зі створення цифрових та електронних карт, що надає змогу обміну даних з усіма країнами.

Фото без опису

З 2005 року Центр розпочав створювати перші топографічні карти в стандартах НАТО. Вирішуючи це завдання, центр знаходив нові рішення у створенні топографічних карт з використанням цифрової картографічної інформації.

Переломним етапом у житті центру став початок Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

З початком збройної агресії Російської Федерації,  з березня 2014 року Картографічний центр отримав розпорядження на приведення у бойову готовність.

З цього моменту стало зрозуміло, що виконання Плану спеціальних робіт центру на 2014 рік буде призупинено до особливого розпорядження. Особовий склад переведено на посилений, пізніше цілодобовий режим виконання завдань за призначенням.

На початковому етапі основні зусилля були зосереджені на створення фотопланів, оперативно-виправлених топографічних карт на територію АР Крим та суміжні райони Херсонської області, масовану видачу топографічних карт органам військового управління та військам, підготовку до застосування та забезпечення військ засобами топогеодезичного та навігаційного забезпечення.

Тільки протягом доби 3 березня 2014 року особовим складом відділу забезпечення топографічними картами було видано 180 тис. арк. топографічних карт.

Після оголошення Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, зокрема з початком активних бойових дій, стало зрозуміло, що обсяги завдань збільшуються врази. В період з квітня по травень 2014 року особовим складом частини видано 437 тисяч аркушів топографічних та спеціальних карт.

З урахуванням досвіду застосування військ (сил), зокрема застосування окремих тактичних груп в зоні АТО вищим військовим керівництвом держави - Центру поставлено завдання з оперативного картографування окремих частин території України. Розроблено, затверджено та впроваджено у виробництво прогресивну технологію створення (оновлення) топографічних карт, електронних проектів масштабів 1:25000 1:50000 в умовах обмеженого часу з використанням сучасних засобів і геоінформаційних систем (ArcGIS).

З цією метою були здійснені заходи щодо перепідготовки фахівців, а також здійснено суттєве технічне переоснащення виробництва. З травня 2015 року топографічні карти, що відповідають сучасному стану місцевості почали, доставлятись у штаби та війська.

З початком активних бойових дій та створенням штабів угруповань військ з серпня 2014 року і по теперішній час особовий склад центру виконує завдання у складі зведених топографічних груп, як в штабі АТО (ООС) так і в штабах оперативно-тактичних угруповань.

З початку війни на Сході України 75 військовослужбовців картографічного центру прийняли участь в проведенні антитерористичної операції, а згодом операції об’єднаних сил (з них 10 військовослужбовців- жінок).

Одним із пріоритетів картографічного центру за період його існування є співробітництво та обмін досвідом з фахівцями топографічних служб держав-союзників.

Слід відзначити, що перша делегація, що відвідала Картографічний центр була із США, яка відвідала центр ще у період становлення нового цифрового виробництва на початку 90-х років. В послідуючому у Центрі побували делегації Білорусі, Молдови, Великобританії, Франції, Італії, Туреччини, Болгарії, Румунії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Литви, Нідерландів та Канади. З 2009-2021 роки Картографічний центр відвідало 25 міжнародних делегацій.

 

 

 

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень