Як держава сприяє розвитку громад

Дата: 09.12.2021 08:43
Кількість переглядів: 161

Інтереси громад займають одне з чільних місць у державному бюджеті України.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, для побудови спроможних громад, держава, перш за все, втілює децентралізацію, яка дала широкий набір інструментів – організаційних, методичних, фінансових для розвитку громад.

Держава залучила десятки донорів, експертів, які допомагають громадам освоїтися в нових умовах, допомагають у їх становленні. Інтереси громад займають одне з чільних місць у державному бюджеті. Достатньо оцінити показники прийнятого Верховною Радою України 2 грудня Державного бюджету України на 2022 рік. Згідно з документом, загальний обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2022 рік становитиме 630,8 млрд грн, в тому числі: доходи місцевих бюджетів – 437,2 млрд грн; трансферти з державного бюджету – 193,6 млрд грн. У 2022 році збільшиться норматив зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на 4% за рахунок відповідного зменшення нормативу зарахування ПДФО до державного бюджету. Передбачена додаткова дотація для проведення розрахунків протягом опалювального періоду (1,5 млрд грн). Є низка інших бюджетних програм, які спрямовані на підтримку розвитку громад.

Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада України прийняла Державний бюджет 2022.

У Держбюджеті України на 2022 рік закладено 131,8 мільярдів гривень на розвиток територій та розбудову інфраструктури громад. Ці кошти будуть спрямовані, зокрема, на розбудову соціальної інфраструктури, зокрема у сферах освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, підтримку регіонального розвитку, розвитку сільських територій, дорожньої і транспортної інфраструктури та інші напрями. Також у 2022 році норматив зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад буде збільшено до 64%. Водночас продовжується підтримка розбудови ЦНАПів у громадах — адже ідея децентралізації полягає і в тому, щоб кожна людина в Україні могла отримати якісні адміністративні послуги неподалік від власної домівки незалежно від того, де вона живе — у мегаполісі чи віддаленому селі”, — підкреслив В’ячеслав Негода.

Зазначимо, згідно з ухваленим Держбюджетом-2022, державна фінансова підтримка буде розподілена наступним чином:

  • Регіональний розвиток — 27,5 млрд грн;
  • Розвиток сільських територій — 7,1 млрд грн (у тому числі на  підтримку сільгоспвиробників — 4,4 млрд грн);
  • Розвиток у сфері охорони здоров’я — 5,4 млрд грн;
  • Розвиток у сфері освіти — 6,8 млрд грн;
  • Розвиток дорожньої інфраструктури  — 66,8 млрд грн (у тому числі на дороги загального користування місцевого значення, а також на вулиці і дороги комунальної власності — 24,6 млрд грн.);
  • Розвиток транспортної інфраструктури  — 2,5 млрд грн;
  • Розвиток інфраструктури (соціальне забезпечення, будівництво житла) — 9,6 млрд грн;
  • Розвиток у сфері культури — 1,9 млрд грн;
  • Розвиток спортивної інфраструктури — 0,9 млрд грн;
  • Інші напрями розвитку територій (у тому числі ЦНАПи) — 3,3 млрд грн. 

Раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що цьогоріч місцеві бюджети отримають майже 27 мільярдів гривень на погашення заборгованості з різниці в тарифах підприємств ТКЕ і ВКГ перед НАК «Нафтогаз України». Відповідні зміни до Закону «Про державний бюджет на 2021 рік» прийняті Верховною Радою. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень