На Київщині стартував продаж новорічних ялинок (адреси та ціни)

Дата: 17.12.2021 15:13
Кількість переглядів: 352

Незабаром розпочнуться улюблені зимові свята. Обов’язковий атрибут – новорічна ялинка.

Фото без опису

Завжди виникає питання, що більш екологічно: штучна чи справжня красуня?

На перший погляд може здатися, що екологічніше придбати штучну ялинку. Але потрібно знати, що матеріали, з яких виготовляють новорічні ялинки на заводах, можуть бути токсичними.

Крім того, підпалена штучна ялина може навіть отруїти повітря, виділяючи небезпечні канцерогени.

Жива ялинка – це екологічний варіант. Наші лісівники заготовляють їх на спеціально відведених плантаціях. Загальна площа таких плантацій складає 4 тисячі гектарів. Там вирощується 13,7 млн штук ялинок.

Ми також готуємо дерева до реалізації під час рубок догляду за лісом. Такі способи мінімізують шкоду для навколишнього середовища.

Та найкращий варіант – придбати живу ялиночку в горщику, щоб після свят висадити її знов.

По закінченню новорічних свят дерева, які не були реалізовані підприємствами, підлягають утилізації – вони перероблюються і використовуются для підкормки диких тварин, для годівлі і покращення кормової бази тварин, які утримуються у вольєрах мисливських господарств на території області. Стовбури та гілки, як правило, подрібнюються і у подальшому використовуються як добриво для вікових розсадників або як біопаливо для спалення у котельнях. 

Адреси майданчиків в Бучанському районі та вартість

Так, цьогоріч Київське обласне та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства відкрило 32 майданчики для продажу новорічних ялинок та сосен у Київській області. Це на дві локації менше, ніж минулого року. Вартість дерев виросла, при цьому за новорічні ялинки вище 3 метрів доведеться заплатити додатково надбавку від 100 до 600 грн за п/м (з ПДВ). 

Київський лісгосп відкрив 4 точки продажу. Одна з них  у селі Стоянка Білогородської громади по вул. Лісна,15. Вартість сосни тут наступна: до 1,5 метра – 150 гривень, до 2 метрів – 171, до 2,5 метрів – 231, до 3 метрів – 405, до 4 метрів – 561, до 5 метрів – 1182 гривень. Ялинка коштує: до 1,5 метра – 165 гривень, до 2 метрів – 189, до 2,5 метрів – 252, до 3 метрів – 438, до 4 метрів – 642, до 5 метрів – 1425 гривень. Більше подорожчали тут ялинки, невеликі сосни коштують, як у минулому році.

В селищі Клавдієво Немішаївської громади продаються дерева по вул. Вербна, 35. Вартість сосен та ялинок не відрізняється: сосна до 1 метра – 114 гривень, сосни та ялинки до 1,5 метра – 138, до 2 метрів – 156, до 2,5 метрів – 192, до 3 метрів – 324, до 4 метрів – 456, до 5 метрів – 1038 гривень. Високі дерева тут подорожчали майже на 200 гривень, інші – незначно піднялись у ціні. 

У селищі Макарів точка продажу розташована за адресою вул. Ватутіна 57А (контора Макарівського лісництва), придбати ялинку чи сосну тут можна по минулорічній ціні: до 1,5 метра – 132 гривні, до 2 метрів – 150, до 2,5 метрів – 186, до 3 метрів – 318, до 4 метрів – 450 гривень. 

Тетерівський лісгосп продає дерева у селищі Пісківка на вул. Філіпова, 36 (контора лісгоспу) та у селі Поташня (контора лісництва). Вартість ялинок та сосен однакова: до 1 метра – 114 гривень, до 1,5 метра – 138, до 2 метрів – 156, до 2,5 метрів – 192, до 3 метрів – 324, до 4 метрів – 456, до 5 метрів – 1038 гривень. Найбільше тут подорожчали високі дерева. 

Посилення контролю 

Згідно наказу Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, у цьому році на новорічно-різдвяний період було посилено охорону хвойних насаджень. 

Зокрема, директорами підприємств було створено штаби щодо координації дій лісової охорони під час проведення рейдів, із територіальними органами Нацполіції та органами місцевого самоврядування розроблено та погоджено графіки проведення спільних рейдів. Мобільні рейдові групи за участі Нацполіції, екологічної інспекції, громадських організації і об’єднань, представників ЗМІ проводять рейди з виявлення осіб, які вчинили незаконні рубки лісу. Також було посилено охорону шкільних відділень та плантацій новорічних ялинок і ділянок особливо цінних та інтродукованих хвойних дерев і чагарників. На перехрестях доріг створено пости для перевірки транспортних засобів щодо законності перевезення ялинок. Заготовлені ялинки обов'язково мають маркування пластиковими бирками із штрих-кодом або самоклейними етикетками з спеціальними надсічками з видачею спеціальних бухгалтерських документів.

Для оперативного інформування з питань реалізації та походження ялинок забезпечено роботу спеціальних телефонних гарячих ліній.

За кожне зрубане у грудні-січні хвойне дерево біля шийки кореня передбачається штраф у залежності від діаметру. 

На громадян накладається штраф від 510 до 1020 гривень, на посадових осіб – від 2550 до 5100 гривень. За зрубану ялинку доведеться заплатити штраф та збитки у розмірі 1054 гривень для громадян і 3094 гривень для посадових осіб.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень