«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №17

Дата: 12.01.2022 11:23
Кількість переглядів: 142

МІФ №1: Лабораторії в США не можуть знайти COVID-19 у жодному із 1500 позитивних тестів

Вкотре прихильники конспірології заявляють про те, що пандемія COVID-19 — фейкова, оскільки «у жодному із 1500 зразків людей, які отримали позитивний результат (тестів на COVID-19 — прим.ред.), не вдалося виявити COVID». Стверджується, що всі зазначені особи «хворіють на грип А і, меншою мірою, на грип B». Таке дослідження нібито проводив учений імунолог-вірусолог доктор Дерек Кнаус із лабораторії в південній Каліфорнії, і через виявлене «масове шахрайство» він подав до суду на CDC.

ФАКТ: Вченого-імунолога, який нібито «проводив» таке «дослідження», не існує. COVID-19 – реальна потенційно важка гостра респіраторна інфекція, яка може мати як легкий, так і важкий перебіг. Діагностувати вірус можна за допомогою ПЛР-тестів чи тестів на антитіла. 

Фото без опису

МІФ №2: ??Вітамін B17 здатний знищити будь-яку злоякісну пухлину

Ряд маргінальних вебсайтів та користувачі соцмереж поширюють інформацію про чергову «панацею» від раку. Цього разу вони стверджують, що вітамін В17 (також відомий як лаетрил або амігдалін) є ефективним способом лікування раку і знищує будь-яку злоякісну пухлину, а знайти цю речовину можна у кісточках фруктів. Також стверджується, що саме завдяки лікувальним властивостям «вітамін В17 заборонено». Автори пропонують замінити хіміотерапевтичне лікування раку цією речовиною.

ФАКТ: Немає наукових досліджень, які б доводили ефективність «вітаміну B17» у лікуванні пацієнтів із раком. Це підтверджують Британський центр дослідження раку та Національний інститут раку США. Крім того, такого «вітаміну» взагалі немає у списку вітамінів групи B.

МІФ №3: Американське товариство боротьби з раком визнало, що рак проходить сам собою

Користувачі в соцмережах, а також деякі сайти пишуть про те, що нібито товариство боротьби з раком у США визнало: «рак часто проходить сам собою, без лікування». 

ФАКТ: ??Ні доктор Отіс Броулі, якого згадують у публікації, ні інші представники Американського онкологічного товариства не заявляли, що рак «часто проходить сам собою, без лікування».

МІФ №4: В усьому світі зростає кількість авіакатастроф через вакцинованих пілотів

У мережі поширюється інформація про те, що нібито в 2021 році у всьому світі суттєво зросла кількість авіакатастроф. Це нібито відбувається через масові смерті пілотів під час управління літаком. «Раптові смерті відбуваються саме через чудодійні укольчики, до яких першими, як пам’ятаєте, змушували саме пілотів», – пишуть деякі користувачі мережі. Публікація супроводжується фотографією, на якій вказано начебто кількість померлих пілотів у 2019, 2020 і 2021 роках. Якщо за 2020 рік у списку вказано лише 6 імен, то за 2021 рік – їх вже кілька десятків.

??ФАКТ: Публікація в журналі, що поширюється в мережі, не є офіційною статистикою і не демонструє дійсну кількість смертей серед пілотів. У Федеральному управлінні цивільної авіації в США (FAA) заявляють, що вони не виявили свідчень авіакатастроф з вини пілотів, які страждають на медичні ускладнення, пов’язані з вакцинами проти COVID-19. Також у 2021 році не спостерігалося зростання кількості авіакатастроф.

МІФ №5: Молодші за 60 років вакциновані англійці помирають вдвічі частіше, ніж невакциновані

Користувачі соціальних мереж розповсюджують інформацію про те, що начебто вакциновані англійці молодші 60 років помирають вдвічі частіше, ніж невакциновані люди того ж віку. Здебільшого в таких повідомленнях цитують перекладений російською мовою англомовний текст із порівнянням щотижневих даних смертності від британського уряду. Деякі автори додають, що не знають, як це пояснити, окрім як «смертністю від щеплень».

ФАКТ: У коментарі для StopFake експерти з організації Health Desk повідомили, що оприлюднені дані в соціальних мережах були неправильно витлумачені і не відображають ефективність вакцини або справжнє розуміння смертності, спричиненої COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень