Зимівля – важкий для риби час. Як вберегти рибні запаси

Дата: 20.01.2022 12:01
Кількість переглядів: 522

У зимовий період для виживання водних біоресурсів вирішальне значення має вміст кисню у воді. З настанням морозів водойми вкриваються крижаним покровом та снігом, через який повітря може не проходити до води. В результаті цього запаси кисню у воді знижуються, що може призвести до зимової задухи риби.

Льодовий покрив річок є нестійким – на перекатах та місцях із швидкою течією вода відкрита та може добре поглинати атмосферний кисень. Інша ситуація спостерігається на ставках, озерах, водосховищах, де вода стояча. Саме в них може виникнути задуха з усіма її наслідками.

При виникненні явищ задухи першими в ополонках з’являються водні комахи, а за ними підпливають найбільш вимогливі до вмісту розчиненого у воді кисню риби: судаки, окуні, йоржі, далі – плітки, лящі, коропи, останніми – карасі та лини.

У такому разі варто негайно вживати відповідних заходів. Найпоширенішим та найпростішим заходом попередження явищ задухи є прорубування ополонок для забезпечення доступу у водойми атмосферного кисню.

Для аерації води використовують підвісні мотори. Перемішування води з повітрям збагачує її киснем. Аерацію води проводять також за допомогою мотопомп, відкачуючи її на лід з метою подальшого стоку в ополонку. Хороші результати дає встановлення повітряних компресорів, які накачують повітря через сифони, що встановлюють на дно водойм.

Закликаємо громадян Бучанського району Київської області оперативно повідомляти про явища задухи риби!!!

У разі виявлення фактів заморних явищ просимо невідкладно повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» Київського рибоохоронного патруля:  (099) 341-73-18.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень