Гендерно орієнтоване врядування: нові посібники від Програми DOBRE

Дата: 24.01.2022 10:17
Кількість переглядів: 165

Посібник "Гендерно орієнтоване врядування" присвячений вивченню процесів врядування та управління крізь призму забезпечення гендерної рівності, соціальної справедливості та повноцінної участі жінок і чоловіків у прийнятті рішень. Крім того, досліджуються шляхи та інструменти інтеграції гендерної перспективи в процес формування політики, планування, адміністрування, розподілу бюджету та надання послуг.

Фото без опису

Національний Демократичний Інститут, у рамках Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), запровадив підхід гендерно орієнтованого врядування у 100 територіальних громадах-учасницях Програми DOBRE. У співпраці з експертами, гендерний підхід послідовно інтегровано в стратегічні документи, цільові й бюджетні програми, процедури прийняття рішень, включаючи бюджетні, а також механізми реалізації місцевої демократії.

Матеріали посібника будуть корисними представникам органів місцевого самоврядування, галузевим експертам, дослідникам, спеціалістам громадських організацій та активним мешканцям громад України.

ЗАВАНТАЖИТИ Посібник "Гендерно орієнтоване врядування" (PDF, 2,1 МБ)

Порадник щодо проведення оцінки гендерного впливу проєктів стратегічних і програмних документів органів місцевого самоврядування зосереджує увагу на застосуванні гендерного підходу до процесу розробки стратегічних і програмних документів. Правовим підґрунтям для врахування потреб й інтересів різних груп жінок і чоловіків під час розробки, моніторингу та оцінювання стратегічних і програмних документів, є Інструкція з інтеграції гендерного підходу під час розроблення нормативно-правових актів (наказ Міністерства соціальної політики України від 7 лютого 2020 р , № 86, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 лютого 2020 р за № 211/34494).  

Враховуючи, що органи місцевого самоврядування ухвалюють важливі стратегічні та програмні документи в соціально-економічній, медичній, освітній, культурній та інших сферах, здійснення оцінки гендерного впливу на етапі їх розробки уможливить уникнути завдань та заходів, які негативно позначаються на становищі, можливостях, доступі до послуг різних груп жителів громади.

Матеріали публікації містять опис загальних положень; покрокові поради для здійснення оцінки гендерного впливу проєкту стратегічного або програмного документа; шаблони документів для проведення означеної оцінки.

Посібник створено для представників та представниць органів місцевого самоврядування, які відповідальні за розробку проєктів стратегічних і програмних документів або залучені до такої роботи.

ЗАВАНТАЖИТИ Порадник (PDF, 510 Кб)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень