Мінфін: У 2022 році майже 7 млрд грн спрямовано на розвиток інклюзивної освіти

Дата: 27.01.2022 11:20
Кількість переглядів: 150

УДержавному бюджеті України на 2022 рік передбачено 6,9 млрд грн на розвиток інклюзивної освіти. Адже, з огляду на важливість створення умов і необхідність врахування потреб кожної дитини, держава піклується про те, щоб особи з особливими освітніми потребами отримували доступну та якісну освіту. Про це повідомив заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев.

Кошти будуть спрямовані:

  • 5 млрд грн ? на педагогічний супровід близько 33 тис. дітей з особливими освітніми потребами. Йдеться про оплату праці з нарахуваннями асистентів учителів – фахівців, які забезпечують організацію інклюзивної освіти учнів, зокрема, здійснюють професійний супровід їх навчання, виховання та розвитку, а також володіють навичками домедичної допомоги дітям.
  • 1,3 млрд грн ? на оцінку розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Кошти спрямовуються на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників 637 інклюзивно-ресурсних центрів.
  • 504 млн грн ? на підтримку близько 42 тис. дітей з особливими освітніми потребами. За ці ресурси буде надано додаткові психолого-педагогічні і корекційно-розвиткові заняття, які визначені індивідуальною програмою розвитку особам з особливими освітніми потребами.
  • 50 млн грн ? на освіту близько 16 тис. дітей, які перебувають на довготривалому лікуванні. Зазначені кошти будуть скеровані на надання освітніх послуг особам, які здобувають дошкільну чи повну загальну середню освіту та перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров?я. Забезпечує надання таких послуг новостворена державна установа «Школа супергероїв».

«Підтримуючи дітей із особливими освітніми потребами, створюючи умови для їх навчання, керуємось тим, що метою освіти є різнобічний розвиток, виховання і соціалізація особистості, яка здатна до життя в суспільстві, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації», ? зауважив Роман Єрмоличев.

Також він додав, що вперше за багато років вдалось виконати норму статті 78 Закону України «Про освіту», згідно з якою держава забезпечує асигнування на освіту в розмірі не менше ніж 7% валового внутрішнього продукту (ВВП).

«Так, з 2016 року зведений бюджет на освіту становив 129,4 млрд грн, або 5,4% ВВП, а в зведеному бюджеті на 2022 рік передбачено 402,2 млрд грн, або 7,5% ВВП. Як бачимо, держава виконує свої зобов?язання, слово ? за освітянами, які мають забезпечити належну якість освіти, зокрема й інклюзивної», - наголосив Роман Єрмоличев.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень