Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП

Дата: 07.02.2022 09:42
Кількість переглядів: 223

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що  з 01 січня 2022 року, відповідно до ст.3 Закону України  №265/95 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб’єкти господарювання зобов’язані надавати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарних запасів, що знаходяться на момент перевірки у місці продажу (на господарському об’єкті), зокрема, але не виключно, це документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів. Водночас, Законом України від 30.11.2021 року  №1914  уточнено, що цей перелік документів не є виключним.

Фото без опису

Нагадаємо, що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

Згідно з Порядком, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку .

ФОП здійснює облік товарних запасів шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів.

Товарний облік зобов'язані вести ФОП, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції, та перебувають на загальній системі оподаткування, є платниками єдиного податку третьої групи - платниками ПДВ та ФОП -платники єдиного податку, які торгують такими групами товарів:

- технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

- ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Додатково звертаємо увагу, що ФОП - платники єдиного податку І групи відповідно до норм ПКУ звільнені від обов’язку застосовувати РРО/ПРРО.

Такі вимоги не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Задля інформування громадськості щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для ФОП Державною податковою службою України розроблено покрокову відеоінструкцію, яку розміщено за посиланням:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/8300.html.

 

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень