Алгоритм відшкодування. Компенсація збитків, завданих воєнними діями

Дата: 27.04.2022 15:53
Кількість переглядів: 211

Шкода, завдана українцям військовою агресією Російської Федерації, обчислюються вже мільярдами гривень. У громадян та бізнесу постає питання: хто та як відшкодує їм завдані збитки?

Що з механізмом?

Станом на сьогодні не існує єдиного чіткого механізму компенсації шкоди, завданої збройною агресією Росії. Однак держава вже оголосила про певні кроки в цьому напрямі. Так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував можливість в майбутньому отримати компенсацію від держави. Він заявив, що у застосунку «Дія» можна буде зареєструвати інформацію про пошкоджене та зруйноване майно громадян України для отримання відшкодування збитків, завданих війною.

На даному етапі, конкретний механізм компенсації збитків, спричинених війною, поки ще не розроблений. Однак вже зараз постраждалим важливо належним чином підготуватися до стягнення збитків у майбутньому.

Перш за все, необхідно перевірити наявність документів про право власності на зруйноване або пошкоджене майно (квартиру, будинок, офіс, складські та виробничі приміщення). Не зайвими будуть також інші документи, в яких зазначені характеристики майна, наприклад, технічний паспорт, описи, креслення тощо.

Далі важливо зібрати доказову базу для подальшого стягнення збитків.

Як зафіксувати руйнування або пошкодження майна?

Пропонуємо наступні способи фіксації факту знищення або пошкодження майна.

1. Самостійна фото та відеофіксація

Перед тим, як здійснювати самостійну фіксацію, переконайтесь, що це безпечно для вашого життя та здоров’я

А. Ввімкніть відеозапис на вашому пристрої (телефон, фото- чи відеокамера) та чітко назвіть:

своє прізвище, ім’я, по-батькові;

паспортні дані та ІПН (за можливості);

дату і час зйомки (рекомендуємо також зафіксувати на відео екран іншого пристрою, де буде зазначено дату та час зйомки, наприклад, наручний годинник);

точне місце зйомки (населений пункт, вулиця, номер будинку).

Б. Наведіть камеру на себе, щоб зафіксувати, що відеозйомку проводите саме ви. Якщо ви проводите зйомку разом з іншими особами, запишіть таких осіб та інформацію про них на відео.

В. Проведіть зйомку руйнування/пошкодження, під час якої опишіть словами всю інформацію, якою ви володієте. Зазначте про дату, час та всі відомі вам обставини пошкодження/руйнування майна, інформацію про власника майна. Окрім відеозапису, рекомендується зробити детальні фото пошкоджень/руйнувань.

Таку фіксацію може здійснити як власник майна, так і будь-яка інша особа, яка в подальшому може стати свідком та особисто підтвердити обставини пошкодження/руйнування майна.

2. Складення документу за участю свідків

Інші особи могли стати свідками обставин руйнування або пошкодження майна. У такому разі варто викласти у письмовому документі (протоколі, акті) за підписами таких свідків відому їм інформацію (дату, час та всі відомі обставини пошкодження/руйнування майна, інформацію про власника майна).

Протокол/акт складається у довільній формі, однак обов’язково повинен містити інформацію про дату, час та місце його складення, паспортні дані, місце проживання та контактну інформацію осіб, що підписують такий документ.Свідки також можуть дати свої письмові пояснення щодо відомих їм обставин пошкоджень/руйнувань.

Якщо поруч з вашим майном знаходились камери відеоспостереження, які могли зафіксувати момент влучення снаряду, виникнення пожежі тощо, спробуйте отримати записи з таких камер для їх подальшого використання в якості доказів.

3. Складення документів за участю компетентних органів

За можливості рекомендуємо викликати представників відповідної райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування для складення акту щодо руйнування/пошкодження майна.

В разі виникнення пожеж та аварій на місце, як правило, виїжджають представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, які можуть також скласти акт про пожежу із зазначенням її причини (обстріл, бомбардування). До такого акту вносяться відомості, зокрема, про дату, час, місце виникнення пожежі, опис знищеного та пошкодженого майна, прямі та побічні збитки від пожежі, причину пожежі тощо. Обов’язково подбайте про отримання копії такого акту.

Також потрібно викликати поліцію для складення протоколу та фіксації в ньому руйнувань/пошкоджень майна. Також необхідно подати до правоохоронних органів заяву про злочин та отримати відповідний витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. В рамках кримінального провадження в подальшому можуть проводитись слідчі дії, призначатись експертизи для встановлення причин пошкоджень, обставин їх виникнення та оцінки економічних втрат.

4. Збір матеріалів, опублікованих у засобах масової інформації

Якщо засоби масової інформації, Інтернет видання, телеграм канали висвітлювали обставини щодо руйнування або пошкодження вашого майна, слід зберегти такі публікації, зробити скріншоти тощо. В подальшому такі матеріали стануть додатковим аргументом на підтвердження факту руйнування/пошкодження майна.

Додатково ви можете завантажити зібрані докази на офіційних ресурсах тут і тут. В такому випадку ці докази будуть використані також для кримінального переслідування, причетних до злочинів відповідно до українського законодавства, а також у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі після його створення.

Докази зібрано: що далі?

Наразі звернення до суду з позовом про відшкодування збитків, завданих війною, вважаємо таким, що не призведе до отримання реального результату. При цьому, відсутня і будь-яка альтернативна адміністративна процедура з цього питання.

Адже, як зазначалось вище, механізм компенсації збитків, завданих воєнними діями, поки що не встановлений. Уряд заявив про створення в майбутньому спеціального Фонду зруйнованого майна та інфраструктури та реєстрації в додатку «Дія» інформації про пошкоджене та зруйноване майно громадян України. Однак залишається відкритим питання, чи зможуть юридичні особи отримати відшкодування понесених збитків із зазначеного Фонду, або ж кошти Фонду будуть спрямовані виключно на потреби громадян, житло яких було знищене або пошкоджене окупантом.

Варто зазначити, що Постановою КМУ від 20 березня 2022 р. № 326 затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Однак вказаний щойно прийнятий нормативно-правовий акт лише визначає напрями, за якими будуть розроблені методики для оцінки шкоди і втрат, завданих агресією РФ. Наприклад, напрям «економічні втрати підприємств» включатиме втрати підприємств усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна, а також упущену вигоду від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності. Розробити та затвердити такі методики відповідні міністерства повинні протягом 6 місяців.

Джерело: https://zib.com.ua/ua/print/151027.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень