Безпечний відпочинок на воді. Що потрібно знати?

Дата: 07.06.2022 15:18
Кількість переглядів: 276

Найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є саме недотримання громадянами правил безпечної поведінки на водних об’єктах, купання в нетверезому стані, необережність при вилові рибиі при користуванні різними плавзасобами та інші нещасні випадки.

БЕЗПЕКА НА ВОДІ! | Любимівська сільська рада

А під час літніх канікул збільшується і кількість загиблих серед дітей. Маленькі шукачі пригод вирушають на місцеві річки та ставки без супроводу дорослих, часто навіть не вміючи плавати. Як результат – сумна статистика.

Елементарні правила безпеки на воді

Фото без опису

Для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки!Зокрема:

  1. Пам’ятайте– відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах.
  2. Не запливайте за межу купання в акваторії, позначену буями. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах.
  3. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях, не стрибайте у воду зі споруд, не пристосованих для цього.
  4. Не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки.
  5. Не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння.
  6. Не організовуйте у воді ігри, пов’язані з пірнанням та захватом тих, хто купається.
  7. Не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.
  8. Не забруднюйте і засмічуйте водні об’єкти та територію пляжів.
  9. Не подавайте фальшиві сигнали тривоги.
  10. Температура води повинна бути не нижче +17°С.
  11. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3–5 хвилин.
  12. Слідкуйте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах при сильних поривах вітру.

Пам’ятайте – відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах

 Правила охорони життя на воді

З метою забезпечення безпеки населення на водних об’єктах України та запобігання надзвичайним ситуаціям, загибелі і травматизму людей на воді розроблені Правила охорони життя на водних об’єктах України(далі – Правила), затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 10.04.2017 № 301. Ці Правила є обов’язковими для виконання центральними органами виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, а також особами, які експлуатують водні об’єкти України.

Згідно з Правилами місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядуваннявизначають місця масового відпочинку людей, купання, рибальства, використання водних об’єктів для спортивних та інших заходів тощо. Крім того, вони щороку подають затверджені місцевими комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій переліки визначених місць масового відпочинку людей на водних об’єктах територіальним органам ДСНС України та Державної служби України з безпеки на транспорті, а також атестованим аварійно-рятувальним службам, які обслуговують водні об’єкти у своїй зоні відповідальності.

Підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності,особи, які використовують водні об’єкти у спортивних цілях та для відпочинку людей, та організатори масових заходів на воді обладнують і утримують рятувальні пости, забезпечують їх приміщеннями і рятувальними засобами відповідно до вимог цих Правил.

Давайте розглянемо, які мають бути вимоги безпеки до пляжів, місць масового відпочинку людей на водних об’єктах та вимоги до рятувального поста, його складу та оснащення для того, щоб відпочинок на воді був безпечний.

Фото без описуВимоги безпеки до пляжів

Фото без опису

Вимоги до місць масового відпочинку людей

Місця масового відпочинку людей на водних об’єктах:

– розташовуються осторонь портових споруд, пірсів, причалів, вище місць скидання промислових та побутових вод;

– обладнуються рятувальними постами для постійного чергування рятувальників;

– обладнуються під’їзними шляхами та спусками на воду рятувальних засобів з установленням відповідних покажчиків (написів) «дляаварійно-рятувальних служб». Під’їзди та спуски повинні бути вільні;

  • обладнуються засобами оповіщення для доведення необхідної інформації та роз’яснення правил поводження на воді.

У місцях масового відпочинку людей на водних об’єктах, зокрема на пляжах, має бути:

  1. Позначено межу купання на акваторії буями оранжевого (червоного) кольору через кожні 25–30 м в межах 50 м від берега, що має бути з пологим спуском без уступів до глибини 1,5–1,75 м.
  2. Виділено ділянку акваторії не менше 10% загальної площі акваторії, що має глибину не більше ніж 1,2 м та позначена поплавковою огорожею або буями оранжевого (червоного) кольору, для купання осіб, які не вміють плавати, дітей та інвалідів.
  3. Установлено по всій території через кожні 50–100 м на відстані не більше ніж 10 м від води стенди з рятувальними засобами (рятувальні пляжні круги з 15-метровим плавучим лінем, кінці Александрова). На рятувальних пляжних кругах має бути нанесено назву об’єкта (пляжу) і напис «Кидай потопаючому».
  4. Розташовано спостережні вишки з рятувальними засобами (рятувальний пляжний круг з 15-метровим плавучим лінем, кінець Александрова, бінокль, мегафон) на відстані не більше ніж 10 м від води.
  5. Улаштовано інформаційні стенди з матеріалами щодо запобігання нещасним випадкам на воді, плакатами «Учись плавати», «Способи рятування», порадами відпочиваючим щодо правил поводження на воді, надання домедичної допомоги потерпілим, а також номерами телефонів підрозділів екстреної медичної допомоги населенню, правоохоронних органів, територіальних органів ДСНС України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
  6. Виконано додаткові застережні та заборонні написи на руслових гідротехнічних спорудах, басейнах, бетонному кріпленні каналів щодо небезпеки та заборони купання в не обладнаних для купання місцях.
  7. Розміщено на стендах на видимих місцях інформацію про глибину і площу водного об’єкта, нахил берегів і ширину мілководдя, температуру та якість води, рівень благоустрою пляжів.
  8. Установлено щити з написами «Купатися заборонено!» в місцях, заборонених для купання, а небезпечні місця акваторії позначено віхами або червоними буями з написом «Небезпечно!».

На кожному водному об’єкті, пляжі і в місцях масового відпочинку людей, де існує небезпека виникнення надзвичайних ситуацій, з метою запобігання нещасним випадкам та надання допомоги тим, хто потребує допомоги на воді, керівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також громадяни України укладають договір з атестованою аварійно-рятувальною службою на аварійно-рятувальне обслуговування, створюють рятувальні пости, організовують постійне чергування рятувальників, забезпечують їх рятувальними та медичними засобами.

Дбайте про власну безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101»!

https://ns-plus.com.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень