Нові схеми шахрайств в умовах війни: поліція Київщини закликає громадян бути обачними 

Дата: 29.06.2022 14:13
Кількість переглядів: 167

З початком бойових дій в області виникли і нові види афер, де злодії намагаються нажитись на біді громадян чи нових потребах під час воєнного стану.    

Обережно, шахраї!

НЕІСНУЮЧІ ОСЕЛІ 

Шахраї «здають» в оренду уявні квартири в західних регіонах України. Після отримання передплати на картку, послуги не надають та не виходять на зв’язок.  

 ФЕЙКОВІ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ  

Жертвам надсилають повідомлення на телефони з інформацією про нарахування грошової допомоги. Для отримання грошей потрібно перейти за певним посиланням, де користувачу пропонують ввести персональні дані та банківську інформацію. В результаті, шахраї знімають гроші з рахунків ошуканих громадян.  

 ВИГАДАНЕ ВОЛОНТЕРСТВО  

Під виглядом організацій допомоги, шахраї привласнюють гроші, які буцім-то збирають на лікування дітей, підтримку переселенців чи військових. 

 ПРОДАЖ  КОНТРАФАКТНОЇ  АМУНІЦІЇ

Шахраї оголошують продаж товарів для військових. Після оплати на карту товар не надсилають зовсім, або ж зловмисники надають  непридатну амуніцію, яка не має обіцяного рівня захисту.

Щоб не стати жертвою шахраїв дотримуйтесь простих правил управління кіберполіції та відділу дізнання поліції Київщини:

НЕ ПЕРЕХОДИТИ ЗА СУМНІВНИМИ ПОСИЛАННЯМИ 

В рекламі онлайн ігор та додатків можуть знаходитись «віруси» або фішинг. Для завантаження необхідних файлів використовуйте лише перевірені офіційні ресурси. 

 ЗАСТОСОВУЙТЕ НАДІЙНІ ПАРОЛІ 

Вмикайте двофакторну аутентифікацію. Тоді для входу в ваш акаунт, окрім логіну та паролю, потрібно буде ввести код підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток. 

КОРИСТУЙТЕСЬ ПІСЛЯСПЛАТОЮ 

Платіть за товари після їх отримання. Це унеможливить шанси шахраїв заволодіти вашими коштами. 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ АВТЕНТИЧНІСТЬ САЙТІВ

Відстежуйте правильність URL-адреси ресурсів в інтернеті, особливо сервісів банківських установ. Будь-які неточності можуть означати, що ви потрапите на фейковий ресурс.

ФІКСУЙТЕ ШАХРАЇВ

На сайті кіберполіції у розділі «Стоп фрауд» можна перевірити номер телефону, банківську картку та посилання на сумнівний сайт – можливо, шахраї вже є в базі кіберполіції. 

ІНТЕРНЕТ-БАНКІНГ 

Уникайте використання інтернет-банкінгу електронних платіжних систем, введення даних під час доступу до Internet-мережі, через загальнодоступні «незахищені» безпроводові мережі   в громадських місцях.

Шановні громадяни! Будьте обачними та обережними! Не користуйтесь послугами сумнівних організацій чи осіб, купуйте товари лише на офіційних ресурсах.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень