Олександр Порхун розповів деталі законопроєкту про надання УБД добровольцям, які не уклали контракт

Дата: 13.09.2022 15:10
Кількість переглядів: 189

7 вересня Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу законопроєкт №7322, який був розроблений за безпосередньої участі фахівців Мінветеранів. Він надасть змогу отримати статус учасника бойових дій добровольцям, які під час повномасштабного вторгнення російської федерації стали на захист України, але не змогли укласти контракт.

На зображенні може бути: 1 особа, борода, сидить, наручний годинник та у приміщенні

Перший заступник міністра у справах ветеранів України, Герой України Олександр Порхун пояснив, на кого розповсюджуватиметься цей закон.

«На жаль, ми маємо випадки, коли добровольці, які стали на захист країни від 24 лютого, віддали життя за незалежність або отримали поранення внаслідок участі у бойових діях, – пояснив Олександр Порхун. – Саме цей законопроєкт дасть змогу: перше – надати право на отримання статусу учасника бойових дій добровольцям. Друге – віднести до осіб з інвалідністю внаслідок війни цивільних осіб, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії тощо. Третє – надати право отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни цивільним особам, зокрема й дітям, які від 24 лютого 2022 року отримали інвалідність від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення заходів із забезпечення оборони нашої країни. Четверте ­– надати статус родинам загиблих Захисників і Захисниць».

Щодо процедури отримання статусу учасника бойових дій, то прийматиме рішення Міжвідомча комісія, яка буде створена на базі Мінветеранів. Як відзначив Олександр Порхун, Міжвідомча комісія вже працює, але наразі надає статус учасника бойових дій лише добровольцям, які брали участь в Антитерористичній операції і безпосередньо добровольцям.

«Ми працювали на перспективу, не хотіли йти по тому шляху, який був за часів проведення Антитерористичної операції. Коли добровольці, які боронили нашу державу, не змогли отримати статус, що його отримували кадрові військовослужбовці. Тільки у 2019 році був прийнятий Закон України, який дозволив надавати статус добровольцям, – зазначив перший заступник міністра. – Тобто від початку російсько-української війни минуло п’ять років, і тільки тоді добровольці, які брали участь в АТО, почали отримувати статуси УБД. І, хочу сказати, що Мінветеранів продовжує цю роботу й зараз».

Олександр Порхун підкреслив: розуміючи, що ситуація може повторитися, держава спрацювала на випередження.

Більше: https://bit.ly/3xdTWKD


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень