Оновлено порядок надання компенсації за поселення переселенців

Дата: 27.09.2022 13:58
Кількість переглядів: 268

3 вересня в Україні оновлено порядок надання компенсації за безкоштовне розміщення переселенців. Відтепер кошти можуть отримати як протягом місяця, так і в наступних періодах (без часових обмежень).

Отож згідно з постановою Кабміну від 30.08.2022 № 977:

Уряд підтримає власників житла, які безоплатно прихистили переселенців

1. Обмежено коло переселенців, на яких надаватиметься компенсація
З переліку осіб, за розміщення яких надаватиметься компенсація, виключено ВПО, що перемістилися після 24 лютого 2022 року з Волинської області. Відтак кошти за відповідною програмою можна буде отримати лише за надання житла переселенцям, що виїхали з 24 лютого 2022 року з Києва, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

2. Скасовано вікові обмеження для осіб, які претендують на компенсацію
До запроваджених урядом змін претендувати на компенсацію могли лише особи, що досягли 18-річного віку. Разом із тим із 3 вересня відповідні обмеження скасовані. Відповідно претендувати на отримання компенсації також можуть діти, які є власниками житла. Щоправда, заяву у такому випадку від їх імені мають подати батьки або інші законні представники.

3. Передбачено нові форми заяв щодо розміщення переселенців у житлі та на отримання компенсації
НЕ пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення ВПО до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради або військової адміністрації за місцем розташування житла необхідно подати повідомлення за формою та документи, що підтверджують інформацію, викладену у такому повідомленні (їх фотокопії або сканкопії, якщо звернення подається онлайн). Аналогічне звернення має бути подано також у день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості.

4. Змінено строки виплати компенсації
Раніше законодавством чітко визначався строк виплати компенсації (до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги), однак з 3 вересня ця норма з постанови Кабміну від 19.03.2022 № 333 зникла. Відповідно перерахування коштів особи, які розміщували переселенців у своєму житлі, відтепер можуть очікувати як протягом місяця після подання ними звітних документів, так і в наступних періодах (без обмежень по строку).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень