Київський рибоохоронний патруль інформує

Дата: 28.09.2022 10:01
Кількість переглядів: 351

Чи можна рибалити на водоймах загального користування і на яких умовах? Мільйони рибалок полюблять проводити вільний час на природі з вудкою, адже риболовля – одне з наймасовіших захоплень людства. Однак для того, аби це хобі приносило виключно задоволення, рибалкам необхідно дотримуватися природоохоронного законодавства та не забувати про відповідальне ставлення до водних мешканців.

Картинки рыбалка (100 фото) • Прикольные картинки и позитив

Держрибагентство розпочинає серію публікацій про особливості правил риболовлі на водоймах України, щоб у черговий раз нагадати рибалкам про встановлені обмеження. Сьогодні розповімо вам чи можна рибалити на водоймах загального користування і на яких умовах. Детальну інформаційну картку можна завантажити прямо тут https://bit.ly/3UcJCwn.

Любительський і спортивний лов риби і водних безхребетних для власних потреб дозволяється всім громадянам України, іноземцям, а також особам без громадянства у всіх водоймах України, за винятком вилову у водоймах природно-заповідного фонду, ставкових та інших риборозплідних господарствах, водоймах, спеціальне використання яких обмежене (питні, технічні, лікувальні та інші), водоймах, де лов або добування заборонені.

Любительське і спортивне рибальство на водоймах загального користування здійснюється відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства (далі – Правила) безоплатно та без надання спеціальних дозволів. Однак, під час риболовлі не слід забувати про певні обмеження.

Так, на водоймах загального користування любительський лов водних біоресурсів дозволяється:

- у строки від скресання криги і до льодоставу (за винятком забороненого нерестового періоду) – з берега або з човна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше 5 на рибалку та спінінгом. У нерестовий заборонний період любительське рибальство може бути дозволено органами рибоохорони на спеціально визначених ділянках водойм однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега;

- у зимовий період (від льодоставу до скресання криги) – зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння з гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями із загальною кількістю гачків не більше 5 на рибалку. При цьому слід пам’ятати про заборону лову водних біоресурсів на зимувальних ямах. Перелік, межі зимувальних ям та строки заборони лову на них, щорічно затверджуються органами рибоохорони та висвітлюється на офіційних інформаційних ресурсах.

Відповідно до Правил одній особі за одну добу перебування на водоймі загального користування дозволяється вилов: риби – 3 кг, раків – 30 шт.

Вивезення з водойми риби та безхребетних – як у свіжому, так і в обробленому вигляді, – незалежно від терміну перебування на водоймі, дозволяється в розмірі не більше за добову норму, за винятком випадків, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову.

При цьому необхідно дотримуватися мінімальних розмірів риб і водних безхребетних, які дозволені до вилову рибалкам-любителям.

Водночас відповідно до Правил забороняється любительський лов:

усіх видів осетрових та їх гібридів, лосося, річкової міноги, форелі, харіуса, чопа, рибця звичайного, вусача (крім водойм нижнього Дніпра), минька, інших видів, занесених до Червоної книги України.

Крім того, Правила передбачають й інші заборони вилову водних біоресурсів.

Київський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства. Якщо Ви помітили порушення Правил промислового чи любительського рибальства просимо невідкладно повідомляти на «гарячу лінію» за номером: (099) 341-73-18.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень