Результати гідрохімічного дослідження проб води з річки Буча та озера Земснаряд

Дата: 18.10.2022 12:08
Кількість переглядів: 185

Київський рибоохоронний патруль отримав результати іхтіопатологічної лабораторії Держрибагентства щодо гідрохімічного дослідження проб води із р. Буча та оз. Земснаряд, розташованих поблизу міст Буча та Ірпінь Київської області, де було зафіксовано загибель риби.

Фото без опису

Так, при проведенні гідрохімічного дослідження отримано такі результати:

- проба води № l: вміст розчиненого кисню - 2,0 мг/л О2; водневий показник (рН) - 7,0; загальна твердість - більше 7,5 мг-екв./л;

- проба води № 2: вміст розчиненого кисню - 3,1 мг/л 02; водневий показник (рН) - 7,2; загальна твердість - більше 7,5 мг-екв./л;

- проба води № 3: вміст розчиненого кисню - 2,1 мг/л 02; водневий показник (рН) - 7,2; загальна твердість - більше 7,5 мг-екв./л.

При проведенні якісного аналізу на наявність нітратів та нітритів отримано негативний результат.

Усі проби води мутні, темно-сірого кольору, із запахом характерним для стічних вод і нафтопродуктів.

Оскільки дослідження проведені експрес-методами, їх результати носять інформативний характер.

Згідно з вимогами СОУ-05.01.-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми» до показників якості воду джерела водопостачання у період вирощування коропа у полікультурі, вміст розчиненого кисню повинен становити не менше 5,0 мг/л О2; водневий показник (рН) - 6,5-8,5; загальна твердість - 5-7 мг-екв./л.

Отже, вміст розчиненого кисню нижче норми у всіх пробах води; водневий показник (рН) - у межах норми у всіх пробах води; загальна твердість - вище нормативного значення у всіх пробах води.

Рекомендовано організувати підбір і утилізацію трупів риби згідно з ветеринарно-санітарними вимогами.

Враховуючи низький вміст розчиненого кисню у всіх пробах води, наявність запаху, характерного для стічних вод та нафтопродуктів - рекомендовано провести розширене гідрохімічне та токсикологічне дослідження води і риби у спеціалізованих лабораторіях, обстеження фахівцями екологічних служб. Це дасть змогу зробити висновок щодо причин та передумов зниження вмісту розчиненого кисню, а також щодо природи речовин, що потрапили до водойм.

Довідково:

Нафтопродукти розтікаються по поверхні води у вигляді плівки. Внаслідок цього порушується газообмін на межі розділення двох фаз і виникає дефіцит кисню. Крім того, нафтопродукти досить токсичні для водних організмів. Гостра токсичність нафти і нафтопродуктів для гідробіонтів пов'язана з тим, що нафтові вуглеводні легко змочують поверхню їх тіла, розчиняють ліпоїдні фракції клітинних оболонок та мембран, руйнуючи їх цілісність і змінюючи проникливість, взаємодіють з ліпопротеїдними комплексами цитоплазми, змінюючи її фізико-хімічні властивості і порушуючи узгодженість біохімічних процесів (Водна токсикологія: основні теоретичні положення та їхне практичне застосування [Монографія] / С.В. Дудник, М.Ю. Євтушенко, - К.: Вид-во Українського фітосоціологічного центру, 2013, - 297 c.).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень