В Бучанському районі стартував проект з компенсації шкоди, заподіяної агресором

Дата: 26.10.2022 16:01
Кількість переглядів: 710

В громадах Бучанського району за підтримки Громадської ради при Бучанській райдержадміністрації стартував проект «Юридичні Сили України», мета якого добитися компенсації збоку агресора заподіяної мешканцям району шкоди.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Декілька територіальних громад Бучанського району вже приєдналися до проекту «Юридичні Сили України», що має на меті відшкодування завданої шкоди у повному обсязі за рахунок майна всіх осіб, причетних до розв'язання, ведення, підтримки агресивної війни росії проти України. Про це 25 жовтня під час прес-конференції «Правова відсіч окупантам: як територіальні громади зможуть отримати відшкодування завданої шкоди за рахунок майна росії та її пособників» https://youtu.be/gvsOaOvFgyY заявив голова Громадської ради при Бучанській РДА Олександр Тигов.

За словами Олександра Тигова, що сам з перших днів вторгнення агресора до нещодавна служив у 72 бригаді ЗСУ, Бучанський район перший в Україні був звільнений від окупації, і відразу ж почалася робота не тільки з відновлення інфраструктури, але й стартували юридичні дії, спрямовані на отримання компенсацій заподіяної шкоди та мешканцями району.

Як повідомила Наталія Целовальніченко – керівник проєкту "Юридичні Сили України", голова Правління благодійної організації "Благодійний фонд "Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок російської агресії", першим кроком проекту стало підписання угод з громадами, формування робочих груп та визначення обсягу руйнувань інфраструктури та осель громадян. Далі – подання до СБУ з визнання статусу потерпілих, проведення експертиз, подання позовів до судів та вимога компенсації за рахунок майна рф.

Костянтин Катаєв, заступник голови Бучанської районної державної (військової) адміністрації, наголосив на підтримці з боку влади даного проекту, та акцентував увагу на допомозі в плані інформування мешканців району. «Через управління соціального захисту населення ми будемо поширювати серед постраждалих мешканців інформацію про даний правовий механізм відшкодування заподіяних збитків», - повідомив Костянтин Катаєв. Також він додав, що РДА буде сприяти і інформуванню територіальних громад району про цей важливий і корисний проект.

Як зазначила заступник Ольга Квасова, першою територіальною громадою, що приєдналася до проекту стала Дмитрівська громада, в процесі підписання угоди з низкою інших ОТГ. І далі проект буде розширено на територію сусідніх районів – Фастівського, Обухівського, Вишгородського.

Саме Дмитрівська громада – одна з постраждалих в районі, 9 з 14 з населених пунктів якої було в окупації, а ще в 4 велися активні бойові дії. За інформацією Тараса Дідича, голови Дмитрівської сільської ради, прямі збитки в громаді оцінюються в 3 млрд. грн – це в т.ч. зруйновані 344 індивідуальні житлові будинки, 360 квартир, супермаркети, медамбулаторія – загалом 1210 об’єктів. «І далеко не всі мешканці громади можуть юридично зафіксувати збитки, багато не знайомі з можливими правовими механізмами отримання компенсації. Важливий юридичний шлях отримання компенсацій і для відновлення об’єктів енергетичної і комунальної інфраструктури», - прокоментував очільник Дмитрівської громади важливість участі у проекті з компенсації шкоди, заподіяної агресором.

Матеріл громадської ради при Бучанській РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень