Скульптуру "Дівчинка під кулями" встановили в Бородянці на честь річниці деокупації Київщини

Дата: 02.04.2023 19:32
Кількість переглядів: 137

2 квітня на головній площі селища Бородянка відкрили скульптуру «Дівчинка під сонцем». Так відзначили символічну дату — рік тому Збройні Сили України повністю звільнили Київську область від російських окупантів. На заході були присутні Посол США в Україні Бріджит Брінк, заступник голови Офісу Президента України Олексій Кулеба, т.в.о. голови Київської обласної військової адміністрації Дмитро Назаренко, скульптор Євген Примаченко, засновник та креативний директор агенції [isdgroup] Віктор Шкурба, в.о. Бородянського селищного голови Георгій Єрко.

«Сьогодні річниця звільнення Київщини. Українці випроторили окупантів з області та продовжують захищати своє право на самобутність та незалежність. Попри війну, постійні обстріли та зло, яке коїть росія на нашій землі, українці не просто чинять опір, а й відновлюють, відбудовують та розвиваються. Цей пам’ятний знак, як на мене, є символом нашої незламності, боротьби та вільного духу. Ця дівчинка — не лише про Київщину, вона про усю Україну», — підкреслив значення скульптури заступник голови Офісу Президента України Олексій Кулеба.

Буча, Ірпінь, Бородянка та навколишні села є одними з найбільш постраждалих від дій агресора — в окупації вони перебували понад місяць. Тут точилися жорстокі бої, росіяни не гребували жодними методами, включаючи авіабомби. Одну з таких скинули на мирний квартал у центрі Бородянки — зокрема, на вулиці Центральній в дев’ятиповерховому будинку мешкало близько 150 людей. 24 з них загинули під завалами, адже колони бронетехніки «кадирівців» не підпускали фахівців ДСНС рятувати людей, що живими лишалися під уламками.

Одразу після звільнення селища життя почало повертатися в Бородянку.

«Ворогу не вдалося зламати нас завдяки нашим людям. Під кулями українці рятували поранених, привозили ліки, евакуювали людей, роздавали продукти. Наша перемога складається з тисяч героїчних історій простих людей, які не скорилися і стали на захист рідних домівок. Вчителі, медичні працівники, водії, рятувальники, тероборонівці, волонтери, бізнесмени — ми дякуємо кожному. Усе зруйноване — відновимо та зробимо ще краще. Ця скульптура – символ незламності та стійкості, символ наших мрій. Війна закінчиться нашою перемогою, і ми повернемо мир для наших дітей», — т.в.о. голови Київської обласної військової адміністрації Дмитро Назаренко.

На початку літа 2022 світові медіа облетіло документальне фото дівчинки на гойдалці навпроти того самого зруйнованого будинку. Світлина стала натхненням для скульптури, яку реалізувала агенція ISD Group у межах загальнонаціональної кампанії «Змагаймося за нове життя» за сприяння Офісу Президента України в партнерстві з Бородянською селищною громадою, Київською ОВА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Світлину переосмислив скульптор Євген Примаченко — так замість гойдалки з’явилися сонячні промені, що, перехрещуючись, формують захисний купол над дівчинкою. Розташовані арками, вони символізують опір семи районів Київщини та самої столиці. Дівчинку символічно встановили в тому ж сквері, де було зроблене фото.

Наразі в Бородянці планується побудувати нові багатоквартирні будинки. Також у межах загальної відбудови проходитиме реконструкція центральної площі імені Тараса Шевченка, зокрема, заплановано спорудження окремої музейної експозиції робіт Бенксі, реставрацію монумента Великого Кобзаря та інші роботи.

«Вперше я побувала в Бородянці 5 червня 2022 року. Тоді ж побачила, які руйнування вчинила Росія. Стоячи сьогодні тут, з вами, я віддаю честь українській беззаперечній рішучості та силі відновлювати свою громаду. Незалежна Україна надихає світ її мужністю, рішучістю та непохитною вірою в суверенне і демократичне майбутнє. Це те, що я бачила знову і знову відтоді, як тільки приїхала до Києва, — невпинне прагнення чинити опір і жити вільно. Американський народ гордий тим, що підтримує українців у своєму захисті та відновленні», — Бріджит Брінк, Посол США в Україні.

КОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень