Охорона лісів від незаконних рубок

Дата: 10.04.2023 16:28
Кількість переглядів: 317

Незаконні рубки – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубний квиток).

Ліси Київщини захищатимуть від незаконних вирубок | Трибуна ...

Причини виникнення незаконних рубок:

- соціальна – низький рівень соціально-економічного розвитку сільських регіонів (високий рівень безробіття серед населення, яке здійснює заготівлю дров’яної деревини для задоволення життєво необхідних потреб, низькі заробітні плати, низька інвестиційна активність тощо);

- економічна – отримання швидкої вигоди окремими громадянами або організованими групами, що здійснюють заготівлю крупномірних та цінних сортиментів деревини для переробки або комерційного продажу. Головним споживачем такої деревини є лісопильні об’єкти (пилорами), що діють за межами чинного законодавства.

Циклічний характер випадків скоєння незаконних рубок нерозривно пов'язаний з піднесенням або спадами рівнів економічної активності в Україні.

Одним з основних засобів протидії незаконній рубці лісу та незаконному обігу деревини, окрім контролю зі сторони правоохоронних органів, залишається громадський контроль за використанням лісових ресурсів.

Заходи з організації спільного патрулювання лісів державною лісовою охороною, представниками Національної поліції, органів самоорганізації населення та громадських інспекторів з охорони довкілля в складі мобільних рейдових груп дозволяє оперативно реагувати на факти незаконної рубки дерев і чагарників, у затриманні підозрюваних осіб, тимчасовому вилученні транспортних засобів і предметів злочинних посягань.

Ключову роль у забезпеченні належної охорони лісів відіграють мобільні рейдові групи, які створені в кожному державному лісогосподарському підприємстві.

Та в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України за підтримки республіки білорусь, окремі лісогосподарські підприємства тимчасово призупинили свою діяльність із-за проведення бойових дій на їх територіях, а також окремі з яких перебувають під тимчасовим контролем військових формувань російської федерації.

В лісах Держлісагентства функціонує 631 постійно діюча мобільна рейдова група (за виключенням даних трьох областей, а двох частково), в складі 2,3 тис. осіб, з яких 1,9 тис (80,4%) становить державна лісова охорона.

В склад мобільних рейдових груп також включено 308 (13,2%) працівників поліції, 19 (0,8%) представників органів самоорганізації населення, 6 (0,3%) громадських інспекторів з довкілля. Члени природоохоронних громадських організацій в складі цих груп відсутні.

Для покращення вивезення лісопродукції, з метою економії палива та ефективного використання автотранспорту підприємствами галузі запроваджено встановлення GPS-трекерів. Наразі такою системою оснащено 570 лісовозних автомобілів (33,1% від загальної кількості).

Державне агенство лісових ресурсів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень