Від порушення в організації харчування дітей, до спалахів ГКІ – один крок.

Дата: 13.09.2023 12:11
Кількість переглядів: 124

Дана інформація не лише допоможе у тому, як потрібно організовувати роботу закладу освіти, згідно сагітарно-епідеміологічних вимог, особливо приватної форми власності, але й підкаже батькам, на що звернути увагу при виборі садочка, адже в першу чергу, це пов'язано з піклуванням про дитину та її здоров'ям.

У Львові госпіталізували з отруєнням шістьох відвідувачів фастфуду

На території Бучанського району зареєстровано спалах ГКІ (гострий гастроентероколіт) серед дітей організованих колективів п’яти приватних закладів дошкільної освіти в населених пунктах: м. Вишневе – 1 заклад, с. Петропавлівська Борщагівка – 2 заклади, с. Білогородка – 1 заклад, с. Соф. Борщагівка – 1 заклад. Всього захворіло 19 дітей, частина з яких госпіталізована – 16 осіб, інші перебувають на амбулаторному лікуванні.

Що ж призвело до ускладнення епідемічної ситуації?

Варто знати, що в Україні існує основний документ, що визначає санітарно-епідеміологічні вимоги до дошкільних навчальних закладів усіх форм власності (створених у тому числі в житлових та нежитлових приміщеннях), виконання яких дозволяє створити нешкідливі умови розвитку, виховання, навчання дітей, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я дітей. Цим документом є САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ для дошкільних навчальних закладів затверджений Наказом МОЗ України від 24.03.2016 року № 234, Зареєстровано в Міністерстві юстиції України14 квітня 2016 р. за № 563/28693. В 14-ти розділах вказаного документа визначено всі санітарно-гігієнічні вимоги до закладу, в тому числі і до організації харчування, і порушення саме цих вимог може стати причиною до виникнення групових випадків захворювань на кишкові інфекції та спалахів. Що і сталося в даному випадку, адже всі заклади користувалися послугами одного оператора ринку, що займається постачанням готової продукції.

Згідно Регламенту, виробники, постачальники продуктів харчування відповідають за якість та безпечність продуктів та сировини, яку постачають у дошкільні навчальні заклади. Засновники (власники) та керівники дошкільного навчального закладу мають зобов’язання перед батьками (опікунами) дітей про те, що будь-яка їжа, яка запропонована дітям, є безпечною, корисною та приготовленою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства. Медичний персонал дошкільного навчального закладу одночасно з керівництвом закладу повинні здійснювати постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за умовами і строками зберігання продуктів харчування та їх реалізації, технологією приготування страв, дотримуванням норм харчування тощо.

Норми харчування та порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.

Грубі порушення вимог вказаних нормативних документів і призвели до ускладнення епідемічної ситуації – виникнення спалаху ГКІ.

Тому, перш, ніж визначитися із бажанням організувати роботу закладу освіти, особливо приватної форми власності, необхідно уважно вивчити і обов’язковому порядку дотримуватись всіх вимог, адже порушення будь-якого розділу нормативного документа (Регламенту) тягне за собою наслідки для здоров’я дітей, що не допустимо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень