Кілька маршрутів визначними локаціями – муралами Ірпеня

Дата: 09.10.2023 09:56
Кількість переглядів: 132

Ні для кого не секрет, що місто Ірпінь називають містом письменників. Місто яке притягувало до себе найкращих митців, що надихаючись цим краєм створювали свої шедеври у літературі, живописі, музиці.

Мурал «Незнайка»

На муралі зображено Квіткове місто з його мешканцями та головним героєм казки. Оскільки Микола Носов — автор творів про Незнайку проживав у місті Ірпінь було вирішено створити сучасний мурал на тему казкових жителів. Один з перших, а на момент відкриття у 2018 році і найбільший мурал в Ірпені розташований на 9-поверховому будинку.

Ірпінь, вулиця Антонова, 4а.

Фото без опису

Мурал «Книжкова полиця»

Перший намальований мурал в місті Ірпінь —

велике зображення книжкової полиці протяжністю 30 метрів в довжину і 5 метрів у висоту. Більшість книг на полиці належать авторам, які жили або відпочивали в місті. В основі цієї композиції — величний Тарас Шевченко зі своїм Кобзарем. Як відомо, історія міста нерозривно пов’язана з історією української літератури📝. Окрім цього, поруч розташований відомий Будинок творчості Спілки письменників України.

Ірпінь, вулиця Словʼянська.

Фото без опису

Мурал «Літературний»

Відновлений паркан після обстрілів став своєрідним полотнищем для найбільшого муралу в Україні. За основу створення муралу було взято «Таємну вечерю» Да Вінчі із Ісусом Христом у центрі і трьома віконечками. Молодий Тарас Шевченко, а разом із ним за одним столом сидять ще тринадцять знаних у всьому світі українських майстрів слова, такі як: Леся Українка, Володимир Винниченко , Ольга Кобилянська, Іван Нечуй-Левицький та інші. Біля кожного – їхні цитати, які актуальні повсякчас.

Ірпінь, провулок Літературний.

Фото без опису

Мурал «Катерина»

А це вже найбільший у світі мурал картини Тараса Шевченка «Катерина». Розміри стінопису справді вражають: ширина 7,8 метра, а висота — 12 метрів. В основу славнозвісної картини «Катерина» лягає однойменна поема Т.Г. Шевченка — історія про українську дівчину Катерину, яка покохала російського офіцера Івана, що без жалю покинув її поїхавши воювати з Османською імперією.

Ірпінь, вулиця Шевченка, 2а.

Фото без опису

Завершуємо наш маршрут муралом пов’язаним з молодим талановитим поколінням українців.

Мурал присвячений Мартіну Куперу - американському інженеру, який у 1973 році здійснив перший в світі дзвінок по мобільному телефону. Ідея створення прийшла до студентів Ірпінського ліцею інноваційних технологій, які після розмови через «zoom» з Купером та його дружиною вирішили зафіксувати цю подію, закарбувавши його портрет на стіні освітнього закладу. Також на стінописі розміщена цитата інженера про ліцей та його студентів — "ІЛІТ — це розвиток та інновації. Я вірю в ліцеїстів Ірпеня".

Ірпінь, вулиця З. Алієвої.

https://www.facebook.com/dktkoda

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень