Ремесла Київщини: різновиди ювелірних виробів

Дата: 22.09.2023 13:20
Кількість переглядів: 78

Як відомо, русичі здавна намагалися прикрасити себе та свій одяг. Це було зумовлено не тільки з естетичних міркувань та бажанням виглядати краще, а й першочергово з необхідністю захисту від пристріту (негативний вплив від погляду недоброї людини), природних стихій, таких як: вода, вогонь та інших небезпек. Розглянемо більш детально.

На зображенні може бути: латунь та ювелірні вироби

🔸Кільця. Одні з найпоширеніших археологічних знахідок, знайдених з давніх часів. Носили їх і чоловіки і жінки. Початково кільця виготовлялися з звичайного дроту. А вже кільця зі щитком, прикрашені коштовними каменями — називали перснями. Саме вони були найбільш поширеними серед жіночих прикрас.

🔹Лунниця. Це також одна з найпоширеніших прикрас. Амулети-обереги, які існували протягом багатьох епох, сакральний символ, що існує з часів античності. Древній жіночий захисник, який використовували жінки як посилення жіночої енергії, родючості та порятунку від злих сил. Лунниці мали різні форми і техніки виконання, але одна загальна риса проглядається у кожному виробі – форма Місяця🌙.

🔸Колти. Скроневі прикраси, які дуже любили носити східні слов’яни за часів Русі та вважалися найвишуканішим видом прикрас. Їх підвішували на ряснах до головного убору, таким чином щоб ці круглі парні підвіски з опухлих щитків “звисали” обабіч обличчя. Відомо, що ці прикраси були запозичені з Візантії. У ХІ - ХІІ століттях найбільш поширеними були золоті колти з емаллю різних кольорів.

🔹Гривні. Шийні прикраси, які також неабияк полюблялися жінкам Стародавньої Русі. Металеві обручі були здебільшого прикрасою заможних людей, а найбільш дорогими рахувалися біллоні гривні (сплав срібла і міді), а найбільш поширеними – бронзові та мідні. Такі прикраси носили й чоловіки, але це явище було рідкістю та мало місце лише серед князів та знаті.

🔸Сережки. Вид прикрас, які набули поширення у ХVI столітті. З популярністю цієї прикраси зростала і кількість спеціальних майстрів, що займалися виробництвом саме цієї прикраси. Варто зазначити, що сережки носили і чоловіки – в одному вусі.

🔹Браслети-обручі. Ці двостулкові прикраси давньоруського періоду виготовлялися зі срібла, декорувалися візерунками, орнаментами, різноманітними міфологічними сценами, а також зображеннями птахів, звірів, тощо. Такі браслети носилися як чоловіками, так і жінками, та слугували як скріплення рукава одягу. Такі прикраси відносилися до парадних прикрас, які мали ритуально-обрядовий характер – їх одягали на визначні свята, події, церемонії.

https://www.facebook.com/dktkoda


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень