Руслан Кравченко з Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідали Горенку та Ірпінь, де відновлюють зруйноване росіянами житло

Дата: 24.01.2024 10:13
Кількість переглядів: 44

Голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко разом із Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді, Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі, Керівницею Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення Клаудією Амарал, Представницею УВКБ ООН в Україні  Кароліною Ліндхольм Біллінг відвідали Горенку та Ірпінь на Київщині. Тут УВКБ ООН разом з міжнародними партнерами допомагають відновлювати та ремонтувати будинки для людей, чиї оселі були пошкоджені або знищені внаслідок війни.

Фото без опису

Завдяки  підтримці УВКБ ООН та його партнерів на Київщині вже відновили майже 2,8 тис. приватних домівок. Ще понад 300 – в роботі.

«В одному з будинків в Горенці, де мешкає пенсіонерка Лідія Мазніченко, УВКБ ООН повністю замінило дах і допомогло відремонтувати вікна. В цьому ж селі для родини Тетяни Ігнатенко на її земельній ділянці встановили тимчасовий будинок. Попередню оселю повністю зруйнували окупанти. До речі, УВКБ ООН на Київщині встановило загалом 85 модульних будинків. Це допомога людям, чиє житло взагалі було знищене», – розповів Руслан Кравченко.

Крім того, делегація відвідала  Ірпінь.  Тут напроти ЖК «Ірпінські липки» триває відбудова приватного сектору – понад 60 будинків. «Цей проєкт реалізовуємо коштом обласного бюджету. Значну допомогу надають міжнародні партнери. УВКБ ООН – будівельні матеріали, міжнародний фонд GEM – замінив вікна, де була потреба», – розповів начальник КОВА.

На сьогодні вже капітально відремонтували понад 30 приватних будинків. Ще 30 будуть зведені «з нуля». 

«Ремонт будинків не тільки відновлює їхні фізичні структури, а й відіграє вирішальну роль у психологічному відновленні людей разом зі структурою громад, понівечених війною. Я був в Ірпені кілька місяців по тому, як у цих районах було відновлено контроль Уряду України, і був шокований масштабами побачених руйнувань. Коли я повернувся сюди та побачив відновлення міста, знову переповненого людьми, це вселило в мене надію та засвідчило, як УВКБ ООН сприяє рішучості людей та громад щодо відновлення та відбудови. Це було б неможливо без керівництва Уряду України, регіональної та місцевої влади, а також потужної підтримки ключових партнерів та донорів, яка мусить продовжуватись і надалі», – сказав Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

«Ця безжальна війна позбавила мільйони українців не тільки відчуття безпеки, але й будинків, де виросли їхні діти, де будувалися плани на майбутнє, де зароджувалися і втілювалися мрії. Людські втрати виходять за межі фізичного, вони залишають після себе глибокі емоційні шрами. Саме тому для Європейського Союзу критично важливо підтримувати зусилля, які дають змогу якомога більшій кількості українців, постраждалих від війни, швидше повернутися до своїх домівок, відновити відчуття надії та впевненості в завтрашньому дні. Ми залишаємося відданими цій справі та в співпраці з такими партнерами, як УВКБ ООН, докладаємо всіх зусиль для реконструкції будинків України», – сказала Клаудія Амарал, Керівниця Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення.

«Японія підтримує Україну з початку російського вторгнення в лютому 2022 року, надаючи гуманітарну допомогу, а також допомогу для відновлення і відбудови. Зокрема, необхідно підготувати місце, куди люди зможуть повернутися та жити в безпечному і теплому середовищі. Сьогодні, побачивши на власні очі та почувши розповіді від безпосередньо залучених осіб, я вкотре переконався, наскільки важливим є швидка та ефективна підтримка з житлом та притулком. Ми хотіли б продовжити підтримувати Україну у співпраці з УВКБ ООН, що є важливим партнером у наданні допомоги Україні на основі принципу безпеки людини, щоб люди могли повернутися до своїх рідних міст і спокійно жити там, здійснюючи економічну діяльність», – сказав Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі.

Загалом на Київщині внаслідок повномасштабного вторгнення росії зруйновано та пошкоджено понад 28 тисяч. об’єктів. Через атаки, що тривають, їх кількість зростає. Попри всі виклики ми відновлюємо те, що зруйнували росіяни. Вже відновили понад 16,5 тис. об’єктів. 

КОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень