Охорона лісів від незаконних рубок

Дата: 10.04.2024 18:51
Кількість переглядів: 44

Незаконні рубки – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубний квиток). Причини виникнення незаконних рубок:

- соціальна – низький рівень соціально-економічного розвитку сільських регіонів (високий рівень безробіття серед населення, яке здійснює заготівлю дров’яної деревини для задоволення життєво необхідних потреб, низькі заробітні плати, низька інвестиційна активність тощо);

Ліси Київщини захищатимуть від незаконних вирубок | Трибуна ...

- економічна – отримання швидкої вигоди окремими громадянами або організованими групами, що здійснюють заготівлю крупномірних та цінних сортиментів деревини для переробки або комерційного продажу. Головним споживачем такої деревини є лісопильні об’єкти (пилорами), що діють за межами чинного законодавства.

Циклічний характер випадків скоєння незаконних рубок нерозривно пов'язаний з піднесенням або спадами рівнів економічної активності в Україні.

Одним з основних засобів протидії незаконній рубці лісу та незаконному обігу деревини, окрім контролю зі сторони правоохоронних органів, залишається громадський контроль за використанням лісових ресурсів.

Заходи з організації спільного патрулювання лісів державною лісовою охороною, представниками Національної поліції, органів самоорганізації населення та громадських інспекторів з охорони довкілля в складі мобільних рейдових груп дозволяє оперативно реагувати на факти незаконної рубки дерев і чагарників, у затриманні підозрюваних осіб, тимчасовому вилученні транспортних засобів і предметів злочинних посягань.

Ключову роль у забезпеченні належної охорони лісів відіграють мобільні рейдові групи, які створені в кожному державному лісогосподарському підприємстві.

На Київщині заборонено відвідувати ліси цивільному населенню. Заборона триватиме щонайменше до кінця режиму воєнного стану. Щоб повністю розмінувати Київщину, може знадобитись 8-10 років. Порушникам загрожує штраф, що може сягати кількох тисяч гривень. 

За кожне незаконно зрубане дерево правопорушнику доведеться сплатити штраф залежно від розміру дерева: 

- у лісах – від 599 до 2 709 грн (постанова КМУ від 23.07.2008 № 665);

- у межах міста та інших населених пунктів – від 1152 до 1852 грн (постанова КМУ від 08.04.1999 № 559);

- у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 908 до 4 132 грн (постанова КМУ від 10.05.2022 № 575).

Також відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення:

- стаття 65 – незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян – від 510 до 1020 грн, на посадових осіб від 2550 до 5100 грн;

- стаття 153 – знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев за межами населених пунктів та в їх межах, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян – від 170 до 510 грн; посадових осіб або фізичних осіб-підприємців – від 510 до 850 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень