Гострі кишкові інфекції: що краще не їсти у спеку?
За перші 5 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ), що перевищує торішній показник у 17 111 випадків.
Найбільше ГКІ зафіксовано в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660).
Збудники ГКІ найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.
У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду.
- Дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти.
- Не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
- Мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.
- Ретельно обробляти продукти з м’яса та риби.
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
- Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.
- Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
- Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.
- Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.
- Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.
- Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.
- Використовуйте якісну, очищену воду.
- Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.
- У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
У літній період звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть зберігатися без холодильника. Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.